Евтаназията на всичките 30 000 свине в свинекомплекс Голямо Враното ще започне най-рано утре или в сряда, съобщиха експерти. В момента тече организацията по самото умъртвяване на животните, като по-малките прасета ще се убиват със сух лед и пяна, а големите с ток. 
Загробването на труповете ще става в нива от 100 дка в общинския имот Витела в познатата на хората от Сливополска община местност Сините облаци на 3 км от Голямо Враново, уточни вчера кметът на Сливо поле Валентин Атанасов. Там се загробват и умъртвените прасета от Бръшлен, които вече са надхвърлили 50% от общата бройка от 40 000.
Контролът по охраната на двата свинекомплекса в общината е много голям. Полиция се грижи за недопускане на външни хора в двата свинекомплекса в Сливополско, доставени са материали за дезинфекция, хората, които се занимават с тази дейност, са изолирани, посочи Атанасов. Той обясни още, че проблемът е много тежък и институциите, които се занимават с него, трябва да обединят усилията си и да се преборят с кризата.
В събота следобед се проведе извънредно заседание на областната епизоотична комисия, на която е обсъждан начинът на умъртвяване на прасетата. "Предвид на дългото извозване на животните, сменихме метода от въглеродния двуокис на евтаназиране с електрически ток. В момента сме предприели вече и мерки да включим още един от методите, който е с прихванат болт, който да преустанови тези конвулсии", обясни д-р Николай Ненов от ОДБХ-Русе. Според специалистите конвулсиите е твърде възможно да се дължат на зашеметяването с електрически ток, което в някои случаи продължава мускулния спазъм известно време. И припомнят, че това се наблюдава и при традиционното колене на прасе в домашните стопанства. 
Половината от прасетата в свинекомплекс Николово вече са евтаназирани. Засега изпратените в референтната лаборатория в София проби от свинекоплекса в Юделник, където има над 17 000 свине, са отрицателни. Близо 30 души разчитат на доходите от комплекса и са силно притеснени. Днес се очакват резултатите от нови проби от свинекомплекса в Юделник.
Както "Утро" писа, бедственото положение в областта заради африканската чума по свинете е удължено до 21 август.