Проф.Огнян Хаджийски е завършил Медицинска академия в София през 1970 година. По разпределение работи една година в болницата в Габрово, след което влиза в казармата за година и половина. През 1973 г. постъпва в Окръжна болница-Русе, тъй като междувременно е станал и русенски зет. Тук придобива специалност „Обща хирургия“.
През 1980 година младият хирург се запознава с д-р Червенков, също русенски зет, но на работа в „Пирогов“, който го изтегля в центъра по изгаряния в столичната университетска болница. Там д-р Хаджийски взема още няколко специалности, между които пластично-възстановителна и естетична хирургия и изгаряния.
Така за повече от 37 години специалистът по пластична хирургия и изгаряния прави забележителна професионална кариера, а от 1989 година до момента е национален консултант по изгарянията. Членува в над 14 национални и международни дружества, в Специализирания съвет по хирургични заболявания, във Висшата атестационна комисия, бил е дългогодишен председател на научния съвет на болница „Пирогов“, както и началник на клиниката по изгаряния и пластична хирургия там. През 2014 година за професионализма и постиженията му Българският лекарски съюз му присъжда титлата „Медик на годината“.
От началото на миналата година проф.Хаджийски е част от екипа на отделението по пластика и изгаряне в Университетска болница „Медика Русе“.


- Проф.Хаджийски, по това време се варят компоти и се случват изгаряния с вряла вода или подпалване на дрехи от открит огън. Какво трябва да направят пострадалите, за да облекчат болката, докато отидат при специалист?
- Аз бих разделил нещата на две - варенето на ракия от мъжете и варенето на компоти от жени и деца. Когато компотите се варят в домашни условия, обикновено инцидентите стават с врялата вода по време на изваждането на бурканите от казана или когато съдът, в който става варенето, се премества. Варенето на открит огън става на двора, където децата вземат активно участие в палене на огъня и в наклаждане на пламъците. Затова казах, че при варене на компоти най-често потърпевши са жените и децата. При мъжете изгарянията стават от изхвърляне на пращините, заливане с гореща ракия и запалване на огъня със спирт или бензин, от което той избухва и обгаря ръцете и лицето им.
Въпросът ви беше каква да бъде първата долекарска помощ.
Първото, което трябва да направи човек, когато е сам
е да съблече дрехите, защото те са напоени с горещата течност, която задълбочава изгарянията. След това пациентът трябва да отиде по най-бързия начин до чешмата и да облива със студена вода около 10 минути засегнатото място. Второто най-важно нещо е подпаленият човек да загаси огъня по тялото, а не да бяга с него, защото тогава пламъкът се разгаря. Обикновено тогава се изпълнява командата „Спри, падни и се търкаляй“, за да може огънят по дрехите да се загаси. Пламъците могат да се загасят и с покриването им с чаршаф или одеяло, ако има наоколо. След това дрехите трябва да се махнат внимателно, особено ако са от изкуствена материя, защото те са топли и увеличават болките и страданията.
- Наистина, често хора с изгаряния търсят успокоение на болката под студена вода. И това е правилно, така ли?
- Първото нещо, което на човек с изгаряния му идва наум, е водата. Тя не вреди и задължително с нея трябва да се охладят изгорените места, защото
температура на кожата на тялото над 48 градуса води до необратими последици и се стига до пластика
Освен това под ръка хората имат подръчни средства като домати, краставици, кремове, хляб, медикаменти или багрила, които слагат върху изгарянията им по тялото. Те не вредят, но моят съвет е раните да се облеят с вода и да се покрият с чиста кърпа, особено ако се касае за детенце, и пациентът да се откара до най-близката болница. Всеки хирург може да окаже първа помощ на пациент с изгаряне, ако то е по-малко. Ако обаче раните са дълбоки, пациентите трябва да бъдат доведени в отделението по пластика и изгаряния в УМБАЛ „Медика“.
- Споменахте за пластика при изгаряния. Какво представлява тази манипулация?
- Когато част от дълбочината на кожата е запазена, говорим за повърхностно изгаряне, което може да премине самостоятелно за 15-20 дни, защото основата на кожата, потните и мастните жлези са запазени и повърхностните клетки на епитела заливат раната.
Когато изгарянето е в цялата дълбочина на кожата, се налага автопластика
Това е кожа, която се взема от определени здрави места на тялото. В зависимост от възрастта на пациента тя е с различна дебелина от 0.02 от милиметъра и стига до 0.04 от милиметъра, така че това донорно място да оздравее после самостоятелно. Преди време тези места бяха дупетата на пациентите, защото те не се показваха по плажовете. Днес обаче тези места се показват доста и затова за донорни места се избират други части от тялото, без ръцете, лицето, китките и краката. Тази кожа се поставя на раната, която предварително се почиства до жизнена основа и после се полагат сили за правилното зарастване на мястото, на което е извършена пластиката, и на донорното място, от което е взета кожата. Ако всичко е наред в рамките на десетина дни, превръзките се махат и пациентът се изписва от болницата.
- Говорим за пластична хирургия при изгаряния, но как се прилага тя при измръзвания?
- И при измръзванията е важна дълбочината на раната, като пластиката е същата, както при изгарянията. С падането на градусите проблемите започват с едно леко виене на свят, леко повдигане на настроението.
Когато градусите паднат до минус 23, последиците са почти необратими
Това е общото действие на измръзванията. Местното действие включва измръзване на крайниците, най-често на пръстите на ходилата, на ръцете, брадичката, носа, на ушите и в зависимост от дълбочината на поражението болестта бива от първа до четвърта степен, като при последната се налага ампутация на даден крайник.
- Във вашата дългогодишна практика спасили ли сте  човешки живот, изправен пред летален изход от изгаряне или измръзване?
- Разбира се, че за 40 години в центъра по изгаряне съм имал всякакви пациенти с тежки поражения, като се има предвид, че
на година минават по 2000-3000 изгорени пациенти
Така че съм спасил много пациенти в тежко състояние, които са били пред летален изход. 
- Вие сте в болница „Медика“ вече година и половина. За това време имате ли пациенти с големи изгаряния?
- За тези 18 месеца през отделението за изгаряния в „Медика“ минаха всякакви пациенти с изгаряния. Най-малкото изгорено дете, което съм приемал тук, беше на възраст малко над един месец, имал съм и пациент над 80 години. Не е важно колко голямо е едно изгаряне, а на каква възраст е пациентът, на какво място е изгарянето, лице, ръце, деликатни места, които изискват специални грижи, за да не останят следи. Важно е да отбележа, че всички изгаряния са битови, а не по производствени инциденти.
- Една от специалностите, които имате, е естетичната хирургия. Какво представлява тя?
- Естетичната хирургия е част от пластичната хирургия и е много деликатна, защото се отнася за изглаждане на бръчки, попълване на отделни тръпчинки. По хирургичен път обаче се коригират гърди, корем, полови органи, изсмукват се мазнини по ръце, крака, ходила. Всички тези манипулации се отнасят към естетиката.
- А какво ще кажете за реконструктивната хирургия?
- Реконструктивната хирургия също е част от пластично-възстановителната и еластична хирургия. Тя се прави след травми за отпускане на тялото или за изрязване на дефекти на кожата след катастрофи, премахване на белези, татуировки, бенки или за изрязване на части от краката след диабет. За премахването на бенки обаче трябва да се направи консулт с кожни специалисти, защото те често са признак на кожни злокачествени заболявания и вместо до разкрасяване, операцията може да доведе до неприятни последици.