Въвежда се регистрационен режим за автосервизите

 

Пипаш километража на колата - дават те на МВР

 

 

Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, предвижда проект на закон за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане.

Третият от проектозаконите, на които бе разделен Законът за движение по пътищата, се забави с месеци заради търсене на консенсус между КАТ и “Автомобилна администрация”. Така отпадна намерението на министерството на транспорта контролът на пътя да се извършва само и единствено от КАТ. Остава сегашната разпоредба– автобуси, камиони и таксита да се контролират и от инспектори от ДАИ.

Първоначалната регистрация на автомобилите както и издаването на номерата остават в КАТ, но първоначалният технически преглед ще се извършва в частни пунктове. С това нововъведение се разчита, освен да се намалят опашките  и първоначалните прегледи да бъдат извършвани по - детайлно.

За да получат регистрация, автомобилите трябва да имат технически паспорт, който се издава от тези пунктове, данните от него влизат в регистър, който се води от Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

Информацията, която се вкарва е идентификацията на колата, техническата изправност, маркировките по колата и частите ѝ, показанията на километража, данните за ремонти и дори за минали катастрофи.

Когато в пункта се установи подправяне, заличаване или друга интервенция в идентификационния номер (VIN) или манипулация на километража, незабавно се уведомява МВР. Тогава идентификацията на автомобила се извършва от МВР.

Проектът определя и начина за регистрация на тези нови пунктове, както и изискванията към техническите лица, които работят в тях.

Заличават се от регистъра лицата, наети в тези пунктове, когато са допуснали издаване на документ при интервенция на идентификационните номера на колата или километража. Заличените от регистъра могат да се върнат в него след 5 години.

Регистрацията, спирането от движение, възстановяването продължават да се извършват от МВР.

Един месец е срокът, в който този, който е придобил кола, трябва да я регистрира на свое име.

Талонът, или свидетелството за регистрация на автомобила, си остава в две части. Първата е за идентификация на превозното средство и удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Втората част е пак за идентификация, но се носи в колата.

Описани са и случаите, които дават право на служебно прекратяване на регистрацията, включително при повреда на идентификационния номер, но след решение на съда, както и ако три месеца след изтичането на срока на периодичния технически преглед автомобилът не е минал нов.

За първи път се регламентира и търговията с части втора употреба. Сделки с употребявани части за коли се извършват само ако едно от лицата е търговец, който трябва да е вписан в регистър. Той се води от кметовете на общините.

Вписани са и изисквания към мястото на съхранение, самите части се продават с търговска гаранция. При сделка с тях в дневници се въвежда информация откъде са придобити, идентификационен номер на автомобила, от който са взети, ако има такъв, описание на частта – вид, модел, марка, година на производство, сериен номер. Тези дневници се съхраняват 3 години.

Разписани са и изискванията за пунктовете за технически прегледи, както и към служителите им, и случаите, при които се отнема разрешението за дейността им. Сред тях са : когато разрешението за дейност е издадено на база на неистински документ, прегледът е извършен от лица, които не са в регистъра, когато пунктът не отговаря на изискванията и други.

За първи път се определят правила и за автосервизите, за тях се въвеждат регистрационен режим и изисквания, за да влязат в него. Със закона се правят и редица нови регистри.