Тази седмица първите тролейбуси втора употреба ще тръгнат по русенските улици. В експлоатация ще бъдат пуснати машините, които бяха доставени от Швейцария, а след това и останалите, които са от Чехия. 
При швейцарските тролейбуси, макар че са по-нови, в по-добра форма и състояние, управлението им е същото като при сега използваните тролеи, обясниха от дружество "Общински транспорт". За да свикнат водачите с новите машини, ще им е необходим около час, тъй като имат опит. Старите тролейбуси са три модела - френски, швейцарски и италиански, и поради тази причина в експлоатация първо ще влязат доставените машини от Швейцария. 
Миналата седмица от дружеството успяха да преведат и преправят указателните табели за маршрутите на превозните средства, които трябва да бъдат на кирилица. Инсталирани бяха и системите, които се изискват от общината, което отнема три дни за едно превозно средство, обясниха от дружеството. Налага се да се разглобява, да се пускат кабели, а с дейностите са ангажирани четирима души. Това е забавило донякъде работата, тъй като от "Общински транспорт" държат всичко да е изпълнено качествено. 
Както е известно, в Русе бяха доставени 17 тролейбуса втора употреба - 5 от Швейцария и 12 от Чехия, които са в отлично техническо състояние. Те минаха обстойни технически прегледи и обслужване. Що се отнася до маршрутите, ще се реши в деня на пускането им в експлоатация при разпределянето от диспечер. Поетапно ще бъдат изведени от употреба и част от най-амортизираните машини, от които хората постоянно се оплакват.