Технологичните компании Intel и SAP обявиха партньорство, в рамките на което американският чипмейкър ще оптимизира своите хардуерни решения за работа с корпоративния софтуер на немския разработчик, вкл. за системата SAP S/4HANA.

Акцентът на оптимизацията е върху процесорите Intel Xeon Scalable и енергийно-независимите модули памет Intel Optane DC, които, според компанията, могат значително да повишат производителността на SAP приложенията, работещи в облака или в периферията на мрежите.

Софтуерът на SAP активно използва паметта, поради което оптимизацията на хардуера на Intel може да бъде от голяма полза за клиентите, коментира партньорството между двете компании SiliconAngle.

Така например, използването на SAP S/4HANA с Intel Optane значително намалява сложността и риска от пускане на приложения в оперативната памет в режим на реално време, предоставяйки на клиентите постоянни данни, които са по-устойчиви на компютърни сривове.

Разчетите на SAP показват, че клиентите могат да намалят времето за възстановяване на данни от базите на SAP S/4HANA с обем 6 терабайта (TB) от 50 минути на само 4.

Intel Optane DC осигурява значително по-плътна памет, което позволява на клиентите на SAP S/4HANA да изпълняват повече обработки на данни на един и същ сървър, намалявайки разходите.