Чайките из цяла Австралия пренасят бактерии, които са резистентни на антибиотици. Това обявиха учени от страната, цитирани от Би Би Си. Изследователите са открили, че 20% от сребристите чайки в национален мащаб в Австралия носят бактерии като е.коли. Заразите, пренасяни от птиците, могат да причиняват инфекции на уринарния тракт и кръвта, както и сепсис. 

Изследването повдига тревога, че устойчивите на антибиотици бактерии от чайките, подобни на тези, които обхванаха болниците, може да заразят хора и други животни. Според учените от университета "Мърдок" в Пърт, това трябва да е "зов за пробуждане". 

Смята се, че птиците са се заразили с бацилите от ровене в боклук и контакт с отпадъчни води. 

"Мисля, че това трябва да бъде зов за пробуждане за всички правителства и различни агенции, като водоснабдяването и общинските съвети, които управляват отпадъците, да работят съвместно, за да се справят с този проблем", коментира д-р Сам Ейбрахам, преподавател по ветеринарни и медицински заболявания.

Хората могат да се заразят с бактериите, ако докоснат фекалиите на чайка, но рискът се смята за нисък, ако след това те си измият ръцете.

Проучването показа, че някои бактерии, открити в изпражненията на чайките, са устойчиви на обичайни антибиотични лекарства като цефалоспорин и флуорохинолон. Една проба е показала резистентност към карбапенем, който е последното лекарствено средство, използвано за тежки и високорискови инфекции.