По едно престъпление на ден по-малко за шестмесечието отчете вчера полицията. За периода в региона са извършени 1161 кражби, побои и грабежи, което е със 185 случая по-малко от регистрираните през първото полугодие на 2018 година 1346 престъпления. Това означава, че на ден в Русенско са регистрирани по шест престъпления, а за същия период на миналата година са ставали по 7 криминални деяния. Данните оповести директорът на ОД на МВР старши комисар Теодор Атанасов.
През изминалите шест месеца няма извършени убийства, блудства и изнасилвания. Най-голям дял в престъпленията имат кражбите, но и при тях има намаление. Миналата година са регистрирани 706 посегателства върху собствеността, а тази година те са 546, като почти половината са разкрити. Драстично са намалели и грабежите. През 2018 година е имало 19 ограбени жени на улицата, сега са 11. Въоръжените грабежи са два, единият е разкрит. При палежите на коли обаче има лек ръст. За първото шестмесечие на миналата година са подпалени 13 коли, а през първото полугодие на тази година умишлените палежи са 15. Подпалвачите не са известни, тъй като липсват доказателства, по които да ги уличим, независимо че собствениците на изгорелите коли ни дават насоки, поясни ст.комисар Атанасов.
За периода е открадната само една кола и извършителят е задържан, като за шест месеца на миналата година отмъкнатите автомобили са 12. По линия на наркотиците са разкрити 53 случая на търговия на дрога срещу 44 за миналата година. Задържани са 60 наркодилъри. Разкрити са и 92 деца, които са участвали в 115 кражби и повреждане на имущество.