38-годишният Петър Ванев е новият началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, след като назначението му е с официална заповед на министър Младен Маринов от вчера. Той замени на поста Николай Кожухаров, който се пенсионира и напусна системата по собствено желание. Досега Ванев ръковедеше групата „Престъпления против собствеността“. Рокадата бе съобщена единствено от „Утро“ миналата седмица.
Новият началник на Криминална полиция стартира кариерата си в столичното Пето районно управление, след като завършва академията на МВР. Първоначално работи в сектор „Криминална полиция“, а след това в „Престъпления, свързани с МПС“ в СДВР.
Възпитаникът на Английската гимназия се завръща в Русе през 2008 година, когато започва работа в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, който вече оглавява.
Петър Ванев е завършил и преминал стаж в Националното училище за офицери от полицията в Кан. Участвал е в работни групи във връзка с прилагане на шенгенското законодателство в България, работи активно по българо-румънски проекти за сътрудничество в сферата на сигурността и има завършени курсове и специализации в Европол.
 Награждаван е многократно за високи резултати в работата си, като е носител и на колективната награда „Полицай на годината 2007“ като служител на СДВР.
Семеен е, има две деца.