Мечове, копия, бойни брадви и други оръжия на древните тракийски воини могат да видят посетителите на Историческия музей. От вчера там е подредена интригуваща експозиция със 125 предмета от богатата колекция с над 4000 експоната от епохата на траките на Историческия музей в Шумен. 
Пътуващата изложба, която вече е гостувала във Варна, Добрич, Каварна, Димитровград и Казанлък, сега показва в Русе оръжия, названията на повечето от които звучат романтично. В сбирката могат да се видят къси мечове акинак, използвани от скитите, които впоследствие са се заселили в Южна Добруджа, каза археологът Никола Русев. Той показа също оловни тежести за прашки, върху някои от които има надписи на гръцки с имена на македонски военачалници. Интерес представляват късите двуостри мечове, кривите ножове, върховете за копия и стрели. Сред експонатите могат да се видят също и меч за две ръце, наричан ромфея, а също и сариса - дълга пика, използвана в Древна Гърция и Древна Македония. 
Едни от най-любопитните експонати са нагънатите мечове, които представляват впечатляваща гледка, посочи директорът на музея проф.Николай Ненов. Те са откривани най-често при разкопки на погребения, затова се смята, че това са ритуално извивани мечове, които са поставяни в гробовете на воини, каза Никола Русев.