Римски легионери с вдигнати мечове и щитове поведоха в събота шествие от Доходното здание към крепостта Сексагинта Приста и Римския пазар там. Така участниците във второто международно Дунавско винарско изложение BLUE&WINE EXPO 2015 оставиха за малко щандовете във фоайето на Доходното, за да се включат реално в „Пътя на римските императори и Дунавския път на виното“ - проект, получил тази година сертификата „Културен маршрут на Съвета на Европа“. 
20 изби от 12 винарски региона от 4 страни участваха в изложението в Русе, открито в събота от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и кмета Пламен Стоилов. Изложението показва възможностите за диверсификация на туристическия продукт, която е и една от стратегическите цели на министерството, каза Георгиева. Тя не скри надеждите си, че русенското изложение ще влезе в националната програма за маркетинг. 
Щастлив съм, че виждам зала, пълна с любители и ценители на традиции и истинско вино, каза кметът Стоилов. Той отбеляза нарасналия интерес към изложението и подчерта, че Русе отново заема мястото си на туристическата карта на България. 
Виненият форум се организира от Община Русе и фондация „Русе - град на свободния дух“ със съдействието на Дунавския компетентен център в Белград и Контактен център „Дестинация Дунав“. Той се провежда в рамките на международния проект „Пътят на римските императори и Дунавския път на виното“. Участниците в изложението от Румъния, Хърватия, Сърбия и България, както и многобройните гости дегустираха подбрани вина и се запознаха и с кулинарните традиции в Дунавския регион. С впечатляващи гурмански изненади във форума се включи и Клубът на професионалните готвачи в Русе, който на своя щанд представи бонбони от биволско сирене, дунавски сом, обвит с бекон и с мус от карфиол и бял шоколад, както и руладина от свободно гледано петле с фарс от сушени домати и крем сирене върху микс от зелени салатки.
А Римският пазар в Сексагинта Приста за пореден път се превърна в едно от най-атрактивните събития в трите досегашни издания на фестивала за градска култура „Аз, Градът“. През двата почивни дни много малчугани се надпреварваха да изпробват и да се снимат с антични шлемове, мечове и щитове. На специален интерес неизменно се радваше триумфалното пристигане на римски легион, воините от който направиха демонстрации на бойни хватки и умения.
Посетителите с интерес разглеждаха щандовете с творби на майсторите на занаяти, а художникът на „Утро“ Огнян Балканджиев правеше портрети и ескизи на фона на исторически възстановки.