Ефектни демонстрации на бойни хватки и техники на старобългарски воини приковаха вниманието на русенци и на много чужди туристи вчера точно по обед, когато пред Доходното здание бе открито 13-ото изложение „Уикенд туризъм“ и 10-ият фестивал на анимациите. Неколцина багатури - както според някои мнения са се наричали прабългарски воини от висшите санове, размахаха старинни оръжия. И впечатлиха импровизираната публика от минувачи с боеве с тояги, въртене на мечове, схватки с бичове, с голи ръце и дори преследване на вълк с лък и стрели. Преди шумно аплодирания спектакъл на школа „Багатур“ на площадката пред Доходното изиграха хоро танцьорите от Северняшкия фолклорен ансамбъл от Плевен, а след тях представиха своя танцова визитка русенските „Кукери“ - с колоритни облекла и кукерски маски, със звънки чанове и с много артистизъм. 
Кметът Пламен Стоилов даде старта на изложението, като посочи, че в него тази година участват над 160 организации и фирми, а съпътстващата програма е по-богата от други издания. Нека да направим така, че Русе да стане една притегателна сила за туристи от страната и чужбина, призова кметът. Приветствие от министъра на туризма Николина Ангелкова прочете Албена Методиева, директор в министерството. 
Многобройни щандове с произведения на майстори на традиционни и съвременни занаяти, естради с различни забавления, демонстрации на храброст и ловкост са превзели централния площад и градската градина. Щандовете на туроператорите, където русенци могат да си изберат маршрут за лятната ваканция, са във фоайето на Доходното здание. Пак там са представени по атрактивен начин хлябът и виното на Русе - девойки в народни носии показват майсторски омесени и украсени пити, опечени от сръчни жителки на селата в Русенска община, а гроздови еликсири, произведени от местни винари, се предлагат за дегустация на фона на оригинални стари дантели и тънкостенни чаши.