Британският посланик във Вашингтон Ким Дарък определя администрацията на Тръмп като „неспособна, некомпетентна и нестабилна“, става ясно от изтекли грами.

Британският посланик в САЩ Ким Дарък определя администрацията на американския президент Доналд Тръмп като „неспособна, некомпетентна и нестабилна“, предава БНР. Думите на дипломата стават публично достояние след изтичане на секретна информация. 

От кореспонденция от Вашингтон към Лондон, станала достояние на медиите, става ясно, че Ким Дарък смята, че Белият дом е „уникално нефункционален и разединен“ под ръководството на Доналд Тръмп. Той обаче предупреждава, че самият президент не трябва да бъде пренебрегван. В публикуваната от Ким Дарък паметна записка се казва: „Не можем наистина да повярваме, че тази администрация може да бъде по-нефункционална, по-непредвидима, по-малко разделена, по-недипломатична и по-некадърна“. 

В друга паметна записка отпреди месец Ким Дарък опеделя политиката на Доналд Тръмп към Иран като „непоследователна и хаотична“. От британското външно министерство заявиха, че разпространените грами от „Мейл он сънди“ са зловредни, но не отрекоха тяхната автентиност. Говорител на ведомството каза, че „от дипломатите се очаква да снабдяват министрите с „честна и неподправена оценка“ за политиката в съответната страна, но това не означава обезателно, че това е становището на министрите или правителството. Все още няма реакция от Белия дом, но изнесената информация може да се превърне в изпитания за така наречените „специални“ британско-американски отношения.