Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич все още не се е извинил и продължава да отстоява острата си позиция спрямо изказването на българския премиер Бойко Борисов за статута на Косово. След като в събота сутринта отправи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов, вечерта Дачич е извикал управляващия дипломатическата мисия на България в Белград на разговор в министерството.

Българското МвнР тълкува въпросната стъпка като "опит за успокояване на обстановката", но в същото време Дачич повторно се изказа остро пред сръбска медия, като заяви, че очаква разбиране по косовския въпрос, защото изявлението на българския премиер "не се отнася за квотота за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а за териториалния интегритет на Сърбия".

Българският външен министър Екатерина Захариева определи изказването на Дачич като "емоционално" и "непремерено" и обяви, че е добре сръбският ѝ колега да се извини публично.

Сръбският външен министър изригна срещу Борисов

Повод за дипломатическото напрежение между България и Сърбия стана изказване на българския министър-председател за статута на Косово, последвано от емоционален изблик на сръбския външен министър.

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Българският премиер отговори: "По отношение на върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово", каза Борисов. Изказването му напълно отговаря на текстовете на основополагащите договори за ЕС, тъй като членовете на Еврокомисията са призвани да защитават общия интерес на съюза, а не са представители на държавите си по произход. До момента 23 държави от ЕС, включително България, са признали независимостта на Косово.

Дачич, който в миналото бе дългогодишен говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, обаче реагира емоционално на думите на Борисов. Пред държавната телевизия РТС той призова "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел".

"Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза извън добрия дипломатически тон Ивица Дачич, който се надява страната му да стане член на ЕС.

Само няколко часа след непремереното изявление на Дачич стана ясно, че по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник в МВнР.

Дачич привика български дипломат в събота вечерта

Още преди това да се е случило обаче Дачич предприе нов ход и в събота вечерта извика на консултации първия български дипломат в Белград.

"Като съседна на България държава ние искаме добри, приятелски и съюзнически отношения. Това означава високо ниво на разбиране по най-значимите интереси на двете държави и двата народа. Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос и сръбския народ. Това изявление на българския премиер не се отнася за квотота за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия", каза Дачич пред държавната агенция Танюг. "Поради тази причина подобни изявления трябва да бъдят точни, защото не е вярно, че целият ЕС има една и обща позиция по отношение на независимостта на Косово", каза още той.

"Позицията (на ЕС за Косово, бел.ред.) е неутрална и поради тази причина в документите на ЕС има звездичка и пояснение. Всички служители на ЕС са длъжни да зачитат това, без значение дали това са държави, които са признали Косово, или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за погрешна интерпретация, за неговата или за моята декларация. Поради тази причина извикването на управляващия посолството на България на разговор в МВнР има за цел да премахне всякакво недоразумение и в приятелски дух да продължим сътрудничеството с благодарност за българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия", каза още Ивица Дачич.

Екатерина Зарахиева: Такива емоции няма да търпим

Реакция имаше и от страна на българския външен министър Екатерина Захариева.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката, на мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции", обясни тя пред бТВ.

"Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговора му, някой може би е преразказал, защото това, което каза премиерът, е абсолютно вярно. Един външен министър като Дачич не бива да си позволява да се губи в превода, трябва да види точно и буквално да види какво е казал дали премиер, дали президент, дали външен министър. Защото – на първо място – ЕС не признава държави, и никоя организация не признава държави – признават ги самите държави; и това казва и премиерът Борисов, който отговаря на въпрос на журналист дали ще се забави европейската интеграция на Западните Балкани, след като испанец е определен за бъдещ шеф на дипломацията на ЕС. Испания е една от петте държави-членки на ЕС, които не са признали независимостта на Косово – дали това няма да повлияе негативно на целия процес на Балканите. И тогава премиерът Борисов абсолютно коректно и политически, и юридически каза: "Когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, ти защитаваш интересите на съюза. И следващата част от отговора е, че независимо, че Испания не е признала Косово, той би трябвало да се съобрази с останалите от нас, които сме го признали. Не виждам нищо в това изказване, което да запали цялата тази емоция в Ивица", допълни Захариева.

Министърът добави, че в понеделник пред сръбския посланик ще бъде изяснено какво точно е казал премиерът Борисов и ще му се припомни подкрепата, която България е дала на всички страни от Западните Балкани, и в частност на Сърбия, за европейската перспектива. "Имат чудесни отношения премиер-премиер, нашият премиер с техния президент, така че не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече когато са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели", съобщи още вицепремиерът, и допълни, че "ние сме за добросъседски отношения, но няма да търпим такива емоции".

Премиерът Борисов също смята, че не бива да сме толкова емоционални, и трябва да разясним ситуацията, смята Захариева.

Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер, категорична бе Захариева.

Тя приема викането на българския временно управляващ в Сърбия като опит за изясняване на "недоразумението". "Това го приемам като опит от тяхна страна за успокояване на обстановката. Това е и нашата цел, не искаме напрежение с никого по света, камо ли пък със съседите ни", добави Захариева.