Главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер ще се оттегли от поста си, след като германският производител на луксозни автомобили отчете едни от най-слабите си финансови резултати, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

53-годишният Крюгер няма да иска удължаване на договора си, който изтича в края на април 2020 година, уточни компанията. Съветът на директорите ще обсъди въпроса за наследника на Крюгер на 18 юли, а Крюгер ще остане на поста си, докато не бъде взето решение, предаде БТА.

"След над 10 години в управителния съвет, включително над четири години като главен изпълнителен директор на групата BMW, бих искал да се изправя пред нови професионални предизвикателства," посочи той в съобщение.

За първото тримесечие на годината автомобилното подразделение на групата отчете загуба, след като трябваше да задели 1,4 милиарда евро (1,6 милиарда долара) по антимонополно дело. Компанията се сблъсква и с по-високи капиталовложения за нови технологии. Само финансовите услуги и подразделението за мотоциклети поддържат групата печеливша, отбелязва АП.