Д-р Доротея Игова завършва Висшия медицински институт в Плeвен през 1984 година. Веднага след това постъпва на работа в Инфекциозно отделение на Окръжна болница-Русе, сега УМБАЛ „Канев“, където работи и до днес, като през последните 21 години е негов началник. През 1991-а придобива специалност „Инфекциозни болести“ в София. Има редица специализации по невроинфекции, остри вирусни хепатити, ХИВ-инфекции и СПИН, интензивно лечение на инфекциозните заболявания и много други. Завършва магистратура по здравен мениджмънт към Великотърновския университет и следдипломна квалификация „Социален и здравен мениджмънт“ към Стопанска академия в Свищов. Придобива квалификация „Медицинска педагогика“ в Русенски университет. Преподава на студенти във факултет „Здравни грижи“ в Русенския университет, обучава лекари-стажанти и специализанти по инфекциозни болести.

- Д-р Игова, в края на миналата седмица беше затворена Детската млечна кухня заради съмнения за салмонелоза, което притесни много майки на малчугани. В ясла 9 имаше няколко заболели деца, но впоследствие се оказа, че кухнята е чиста, а причината за заразата е тръгнала от служителка в яслата. Какво представлява тази болест?
- Салмонелозите са остри чревни инфекциозни заболявания, които се причиняват от бактерии от род салмонела, протичащи с гастроентеритен синдром. Този род включва около 2000 типа салмонели, разделени в групи - A, B, C, D, E и други. Характерното за тях е, че са устойчиви на външни условия.
- Кой е източникът на това заболяване?
- Източник на инфекцията са животни, които излъчват салмонелите с фекалиите и урината. По принцип говеда, крави, свине, кокошки, патици, домашни любимци и други боледуват безсимптомно. На фона на масовото антибиотично лечение или прибавяне на антибиотици към хранителните смеси за животните нарастват сроковете на заразоносителството при тях. Затова фактори на заразата са и яйца, мляко и млечни продукти, меса, месни продукти, плодове и зеленчуци, сухи млека.
Човек се заразява най-често при консумация на заразени хранителни продукти
особено ако не са били подложени на достатъчна кулинарна термична обработка. Ето защо салмонелозите най-често се предават с консумацията на продукти, приготвени със сурови яйца, като различни сладкарски произведения, кремове, еклери, пасти и др.
- Може ли човек да бъде източник на заразата?
- Човекът - болен или заразоносител, също може да бъде източник на зараза и той е най-честият фактор при контактнобитовия път на заразяване. Този път има водещо значение в кърмаческата и детската възраст, особено в детски колективи, където са регистрирани епидемии, които нямат връзка с консумирана храна.
Възприемчивостта у хората е всеобща, но честотата на салмонелозите се повишава при болни с имунен дефицит, недохранване и в крайните възрастови групи - кърмачета, деца и възрастни пациенти.
В световен мащаб случаите на салмонелози варират от 200 милиона до 1,3 билиона, с около 3 милиона загинали ежегодно
В САЩ те са отговорни за смъртта на 400-600 пациента годишно. Смята се, че в Африка над 60% от болните от СПИН загиват от салмонелози.
- По какъв път прониква инфекцията в човешкия организъм?
- Инфекцията прониква в човека през стомашно-чревния тракт. Попаднали през устата в стомаха, част от салмонелите загиват от действието на киселия стомашен сок. Останалата част преминават в червата, където предизвикват възпаление. 
- Какви са симптомите на салмонелозата?
- Салмонелите отделят различни токсини, в резултат на които се появяват коремни болки, диария, висока температура. Обикновено салмонелите причиняват локална инфекция в червата, но понякога преодоляват чревната бариера, за да стигнат до различни органи. От диарията обаче пациентите се обезводняват и се стига до други нежелани здравословни проблеми.
- Колко време след заразяването се разболява човек?
- Инкубационният период, познат в медицината като периодът от заразяването до първите симптоми на болестта, е от 8 до 72 часа.
Заболяването започва остро с отпадналост, гадене, липса на апетит
Скоро към тях се прибавя обилно повръщане и многократни изхождания на рядко-кашави до воднисти фекални маси с лош мирис, а понякога с примеси от слуз и по-рядко - от кръв. Температурата на болните се покачва. Появява се втрисане. Общото състояние на заразените пациенти бързо се влошава поради обезводняването и интоксикацията. Те са отпаднали, с хлътнали очи, суха кожа и лигавици. При много бързо обезводняване има опасност от шоково състояние. Заболяването продължава около 5 дни, а възстановяването е бавно - за около седмица.
- Има ли различни форми заболяването, или протича по един и същи начин при всеки?
- В зависимост от тежеста на протичане на заразата се наблюдават леки, средно-тежки и тежки форми.
По-тежко протичат салмонелозите при кърмачета и малки деца, които много бързо се обезводняват
В зависимост от клиничните прояви обаче има гастритна форма, която протича предимно с повръщане. Холероподобната, позната още като гастроентеритна форма, преминава с многократно изхождане на воднисти материи. Дизентериоподобна /колитна/ форма протича с водещи колитни прояви и наличие на кръв в изхожданията. Гастроентероколитната форма обединява симптомите на първите три форми, а септична форма се характеризира с разпространение на салмонелите в целия организъм и продължителни високи температури.
- Обезводняването ли е най-сериозното усложнение от салмонелозата?
- То е най-честото усложнение. При тежко обезводняване може да настъпи шок и остра бъбречна недостатъчност за пациента. При септичните форми е възможно образуване на абсцеси /гнойни огнища/ в различни органи - черен дроб, слезка, бял дроб, бъбреци. Други усложнения са развитие на ендокардит, миокардит, перикардит, остеомиелит, гноен артрит и други.
- Как се поставя диагнозата за тази зараза и какво е лечението й?
- Диагнозата се поставя с микробиологично изследване на проба от изпражнения.
Лечението се провежда от лекар инфекционист в отделения по инфекциозни болести
и включва вливания на водно-електролитни и глюкозни разтвори за преодоляване на обезводняването, корекция на електролитните и метаболитни нарушения в организма, антимикробна терапия, пробиотици и различни симптоматични средства. Много важно е и диетичното хранене за правилното възстановяване на нормалната функция на червата, както и спазването на лична хигиена.
- Колко пациенти със салмонелоза сте лекували в Инфекциозно отделение на болница „Канев“ през миналата година?
- През 2018 година в Инфекциозно отделение са приети за лечение 12 пациенти със салмонелозен ентерит, а през първото полугодие на тази година заразените и лекувани от салмонела пациенти са 14. Както се вижда от статистиката, тенденцията е към завишаване броя на болните със салмонелоза, но на какво се дължи това, не мога да кажа.