Д-р Доротея Игова завършва Висшия медицински институт в Плeвен през 1984 година. Веднага след това постъпва на работа в Инфекциозно отделение на Окръжна болница-Русе, сега УМБАЛ „Канев“, където работи и до днес, като през последните 21 години е негов началник. През 1991-а придобива специалност „Инфекциозни болести“ в София. Има редица специализации по невроинфекции, остри вирусни хепатити, ХИВ-инфекции и СПИН, интензивно лечение на инфекциозните заболявания и много други. Завършва магистратура по здравен мениджмънт към Великотърновския университет и следдипломна квалификация „Социален и здравен мениджмънт“ към Стопанска академия в Свищов. Придобива квалификация „Медицинска педагогика“ в Русенски университет. Преподава на студенти в специалност „Здравни грижи“ в Медицинския колеж към университета, обучава и днес лекари-стажанти и специализанти по инфекциозни болести. 
От три години д-р Игова работи и в Медицински център „Медик консулт“, където преглежда и консултира деца и възрастни. Приема с медицински направления и срещу заплащане.

- Какво представлява болестта морбили и защо е толкова опасна за неимунизираните?
- Болестта морбили, позната още като брусница и дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване с причинител вирус наречен Morbilivirus. Разпространението му се извършва по въздушно-капков път, като единствен източник са хората. Болният човек излъчва вируса от последните два дни на инкубационния период до четвъртия ден от появата на обрива. Вирусът се отделя в секрета на горните дихателни пътища и конюнктивите на заболелите. Предаването на заразата става най-често при пряк контакт с капчици от секретите на болните хора, които са отделени във въздуха. Възможно е и заразяване при пряк контакт с предмети, върху които има следи от носни или гърлени секрети.
Болестта е много опасна за неимунизираните хора, защото е с много висок контагиозен индекс - 95%, което означава, че
95 на сто от неимунизираните хора при среща с вируса се разболяват
При своевременна диагноза и лечение прогнозата е благоприятна, но при хора с намален имунитет е сериозна и протича с усложнения като бронхопневмонии, основно при деца, възпаление на ушите, енцефалит /възпаление на мозъка/. Освен енцефалит, в хода на заболяването при морбили е възможно 7-10 години след преболедуване да се развие т.нар. подостър склерозиращ паненцефалит - хронично заболяване с развитие на неврологична симптоматика, умствено изоставане, гърчове, отслабване на тегло и смъртен изход.
Честотата на енцефалита е 1/1000 заболели, а на подострия склерозиращ паненцефалит - 1/10 000 заболели. В западните страни смъртността от морбили е 1-3/1000 заболели.
- Колко време трае инкубационният период и какви са симптомите?
- Инкубационният период /времето от заразяването до появата на първите симптоми на болестта/ е от 9 до 14 дни, по изключение и до 21 дни. Заболяването протича в три стадия - катарален, обривен и реконвалесцентен / период на обратно развитие на симптомите/. 
Първите симптоми са с постепенно начало - повишена температура, отпадналост, безапетитие, хрема, болки в гърлото, суха мъчителна кашлица, придружена с режещи болки зад гръдната кост, възпаление на конюнктивите на очите, придружено със сълзотечение и зачервяване. Тези симптоми продължават средно около три дни. Към четвъртия и петия ден се появяват белезникави петна по лигавицата срещу горните кътници, наречени петна на Филатов-Коплик и наличието им е сигурен признак за заболяването. 
Вторият стадий започва с ново покачване на температурата,
влошаване на общото състояние и поява на обрив на 3-5 ден от началото на заболяването
Той се разпространява зад ушите и постепенно обхваща лицето, шията, тялото, а към 5-6 ден достига и крайниците, тоест обхваща цялото тяло. Обривът се състои от розово-червени петна и пъпки с големина от няколко милиметра и подчертана склонност към сливане на отделните обривни единици. След появата му се засилват началните симптоми и пациентите са много интоксикирани и отпаднали. Може да се увеличат периферните лимфни възли.
Третият стадий е с начало от третия ден от появата на обрива и постепенно започва обратното му развитие, повишената температура започва да спада, общото състояние на болния се подобрява и започва оздравяването до към десетия ден от началото на болестта. На мястото на обривните единици може да се появи кафеникава пигментация и дребно лющене на кожата.
Предотвратяването на морбили става с имунизация  -  ваксина, включена в тройната ваксина „Приорикс“
срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно имунизационния календар на Република България тази ваксинация се извършва на 13-месечна възраст на бебето. Реимунизация се прави, като детето стане на 12 години. 
- На какво се дължи невъзможността да се обхванат всички деца за имунизация срещу това заразно заболяване?
- В Регионалната здравна инспекция е сформирана областна специализирана комисия за отлагане от задължителни имунизации и реимунизации по медицински противопоказания за срок, по-дълъг от 3 месеца, съгласно чл. 20, ал.15 от Наредба №15 от 12 май 2005 година за имунизациите в България, обнародвана в Държавен вестник и изменена през 2017 година. Тази комисия освобождава много малка част от неваксинираните деца. Останалите са неимунизирани поради липса на личен лекар, незаинтересовано отношение на родителите, предимно от ромски произход, към здравето на децата и неразбиране от страна на родителите за важността и необходимостта от тези имунизации, повлияни от антиваксинални движения.
- Каква е ролята на антиваксърите за неимунизирането на малчуганите?
- Антиваксърите разпространяват грешна информация, че възможните причини за аутизъм и други заболявания се дължат на ваксини.
Друга грешна информация е, че във ваксините има формалдехид, който е отровен
В някои ваксини наистина има следи от формалдехид, но в много по-малки количества, отколкото в кръвта на човека.
Разпространява се и информация, че желатинът, използван като стабилизатор във ваксините, може да причини тежки алергии. Всъщност той може да причини зачервяване около мястото на инжектиране, което отзвучава за около час.
- Защо родителите не дават децата им да бъдат имунизирани срещу различните зарази и какво крие това?
- Защото майките и бащите нямат достатъчно информация за възможните инфекциозни заболявания и последиците от тях, ако детето не е имунизирано. Грешна мода на съвремието е неваксинирането, ако не е осъзнато от родителите. Така инфекциозните заболявания, които в световен мащаб са ликвидирани от години, сега се появяват отново именно поради неразбирането на проблема.
- Вярно ли е, че българите са най-недоверчиви към ваксините в ЕС?
- Не, в други страни членки на Европейския съюз също има недоверчивост към ваксините от страна на родителите и доказателство за това са
епидемиите от морбили в Румъния, Гърция и Италия миналата година
В България обаче процентът на ваксинираните деца все още е по-голям от процента на неваксинираните.
- Може ли всеки човек да се имунизира и сега против морбили, ако е пропуснал да направи това в детските си години?
- Да, може за лица до 18 години. Ако те нямат личен лекар, имунизацията се извършва в кабинет на РЗИ на ул.“Байкал“ 12. Ако лицата имат личен лекар  - имунизацията се извършва от него, тъй като джипитата разполагат с ваксини срещу заболяването, осигурени безплатно от Министерство на здравеопазването. За лица над 18 години здравната инспекция все още чака нареждане от здравното министерство.
- В момента в Инфекциозно отделение има ли болни от морбили?
- Не. За последно в рeгиона имаше епидемия от морбили в края на 2009 и началото на 2010 година, когато през отделението минаха 146 заразени болни. Положението бе овладяно и оттогава не сме имали пациент с такава диагноза.