Битка с комарите в Русе изглежда обречена. Въпреки че постоянно се извършват обработки на града и околните села, проблемът не е решен, дори сякаш се задълбочава.
Хората казват, че действително се пръска, но се съмняват дали е достатъчно, дали препаратите са качествени и вършат действително работа.
До момента фирмата, която пръска срещу комари, е извършила над 10 наземни обработки, всяка с по 6 машини в различни части на града. Пръска се и по 17-те населени места извън Русе. Общината има договор от 2018 г. за срок от три години, като първата обработка за 2019 г. е започнала още на 1 април. Общинските служители присъстват при подготовката на препаратите и пълненето на машините, изготвят и маршрутите, като целта е да се упражнява строг контрол. Борбата обаче е трудна, признават и от фирмата, и от администрацията.
„Има изготвен график, просто при нас проблемът възникна от лошото време, т.е. обилните дъждове, които не ни позволяват да работим своевременно. Необходимото е да няма дъжд, да са сухи тревните маси, да може фирмата да обработи и след това да има известен период 24 часа да реагират комарите и техните ларви. Времето, когато вали, забави и косенето на тревата. За да се коси, е необходимо тревната маса да бъде суха, да има възможност да се окоси и да се вдигне. Там възниква и другият проблем - ларвите се размножават много по-бързо“, казва пред Русе Медиа директорът на дирекция „Екология“ Георги Игнатов
„Популациите на самите комари са много по-различни от миналата година. Тази година имахме много висок Дунав - 7 метра, какъвто не е бил от няколко години. За мен лично това е основната предпоставка за тази голяма популация от комари. Ние извършваме обработки, убиваме едната популация, след 5-10 дена се излюпва нова. Битката е много трудна, хората казват, че вечерта, в която обработваме, комарите ставали много по-агресивни, по-активни. Това е абсолютно нормално. Все пак ние ги нападаме. Те не могат да умрат на секундата, примерно вече на следващия ден може да минете и да видите как навсякъде са опадали. Хората не го разбират това, защото те очакват всичко да стане веднага“, обяснява и управителят на дезинфекционната станция Георги Георгиев.
Според него наземната обработка е по-ефективна за разлика от авиационната, каквато имат в Свищов, но без особен резултат.
От общината имат готовност да отпуснат допълнителни средства.
„Ние ще реагираме, няма, не можем да оставим русенци на това, което е в момента, на тази атака от комари“, категоричен е Георги Игнатов.
Фирмата също заявява, че няма да се откаже.
„Битката ще продължи дотолкова, доколкото е нужно. Дори да приключат средствата, няма как да спрем. Ние сме социално отговорна фирма, освен това и ние сме граждани на този град и ще продължаваме, докато има нужда“, казва Георги Георгиев.
През тази седмица предстоят нови пръскания в Русе и околните села. Надеждите на дезинфекционната фирма са до 2-3 седмици ситуацията с комарите да се нормализира.