Клони на три вековни дървета в двора на катедралния храм „Св.Троица“, които са надвиснали опасно над покрива на църквата и заплашват да наранят някого от енориашите, ще бъдат подрязани. Това съобщиха от регионалната екоинспекция, откъдето са направили проверка след запитване от митрополията и са направили проверка на короните на двата конски кестена и летния дъб в храмовия двор. 
От РИОСВ уточняват, че в областите Русе, Разград и Силистра са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, които се намират в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове - 32. Сред защитените дървета се срещат видовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница. 
В Русенска област сред най-старите дървета е круша на около 200 години в землището на Щръклево в рамките на природен парк „Русенски Лом“. Една вековна гледичия се намира в двора на института „Образцов чифлик“. А най-внушителен по размери е летният дъб в село Кошов - обиколката на ствола му е 5,97 метра, височината - 30 метра, а възрастта - над 200 години.