Два месеца продължава поевтиняването на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти, започнало от началото на май, непосредствено след Великденските празници. Преди това, през април, цените на храните на едро се повишаваха две поредни седмици.
През последната седмица на юни (24-28 юни) е отчетено седмично поевтиняване с 0.3%, спрямо предходната седмица (17-21 юни), когато цените спаднаха с 1.8%, става ясно от публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Това означава, че на седмична база спадът на цените се забавя за втора поредна седмица, след като през първите две седмици на юни бе отчетено ускоряване на поевтиняването.
От 1 до 28 юни храните са поевтинели със 7.4%, което е рекорд на месечна база за последните три години. Според месечните бюлетини на ДКСБТ за последните три години храните на едро са поевтинели с 5.2% през юни 2018 година; с 2.1% през юни 2017 година и с 5.2% през юни 2016 година.
Значително поевтиняване има при повечето сезонни зеленчуци. През последната седмица на юни например цените на едро за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поевтинели с 3.9% за една седмица. При повечето основни месни и млечни продукти е обратното - цените не са се променили и дори поскъпват. 
От началото на годината Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, се е понижил със 7.4%, а на годишна база, спрямо 29 юни 2018 година, е нараснал с 0.6%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.