Новите надписи, които се появиха по жилищните блокове, извадиха на показ минало, което трябва да забравим, за да вървим напред, а не да ни го навират отново в очите, каза по телефона възмутен русенец. И продължи: "30 години демокрация и закон, който обявява комунистическия режим за престъпен, какво виждам - блок "Девети септември". Баща ми е лежал в Белене, семейството ни е страдало от това и не искам, като вървя из моя Русе, в очите ми да се набива нито датата на комунистическия преврат в България, нито имена на комунисти, с каквито се напълни градът заради тези надписи".
"Преди около 50 години на мястото, където живеехме,  построиха жилищен блок и там прекарваме времето си, почиваме, живеем с характерните за нас междусъседски отношения - без оплакване и спокойно. От няколко дни съм изумен - блокът вече е надписан: "Антон Иванов 1". Значи ще има и 2, може би и 3. 
Не си заслужава да коментирам, но бих искал да зная кога и от кого е прието наименованието на жилищните блокове в града и кога и от кого е взето решение за надписването им. Настоявам надписването на жилищните блокове да спре до вземане на ново решение с важни и подходящи за града ни имена", написа до редакцията друг русенец.
И това не са единствените възмутени граждани. Защото много от тях не са знаели или за 30 години са забравили, че блоковете, в които живеят, носят имена от онова вече далечно време, в което улици и жилищни сгради масово се кръщаваха на имената на комунистически дейци. Днес заради надписите, за които общината даде 90 000 лева, оживяха и Ленин, и Антон Иванов, и Иван Димитров и куп още спорни личности от минало, което продължава да дели и противопоставя българите.
По принцип идеята за надписването на блоковете е добра, защото улеснява намирането на адреса от линейки, полицейски коли и таксита. Но реализирането й постави важни въпроси:
Защо предварително не бяха огледани наименованията на блоковете? Било е напълно възможно - щом надписите се правят с шаблони, значи е имало списък с тези наименования, който е можело да бъде прегледан и някой да се сети, че редица имена ще предизвикат възмущение сред гражданите. Както и стана.
И защо е необходимо блоковете да имат имена? Достатъчни са улица и номер, изписани на фасадата.
Оправданието на властите обикновено е, че смяната на имената на блокове и на улици, защото и за тях има какво да се желае, ще създаде неудобство за гражданите, на които ще се наложи да си вадят нови лични документи заради променения адрес. Но след една година предстои масова смяна на личните карти и точно в тази една година общинският съвет може да преразгледа имената на улици и блокове в Русе. И тъй като наесен предстоят местни избори, да се надяваме, че новите общински съветници ще намерят време и желание да решат и този проблем.
Ако някога Русе е бил вратата на България към Европа, сега вместо да я отворим отново широко, я открехнахме към времена, които ни дърпат назад. С недомислени надписи по фасадите.