Кредити извън закона на хора, потънали в официални дългове към банки, отпускала група от трима мъже, обвинена в лихварство. Според прокуратурата 20 души са изгорели с имотите си, след като не са успели да се издължат. За обезпечение длъжниците прехвърляли имоти на лихварите, а те от своя страна ги продавали на неподозиращи хора. Първите престъпления са още от 2006 година, а последните - от 2012-та, сочи обвинението.
Пред съда една от новодомките разказа как се озовала в пълен с лични документи и дрехи на предишния собственик апартамент. Яки момчета събрали багажа в чували и го изнесли. Оказало се, че човекът опрял до лихварите и се принудил да прехвърли апартамента си на единия от обвинените. Няколко месеца по-късно отишъл да си търси вещите, разказал тежката история на новите собственици на жилището му и обяснил, че няма претенции към тях, но случаят го съсипал, разбил семейството му и го хвърлил в пълно отчаяние.
Групата имала аналогичен почерк и в останалите случаи, като според обвинението е имало един главатар, който действал в повечето случаи сам, а понякога и в компанията на останалите двама. Предстои да бъдат разпитани още 5 свидетели, които упорито игнорират съда и бяха глобени с по 80 лева. Двама от тях умишлено отказвали да получат призовки, посочи съдът и отложи делото за септември.