Ефективна и условна присъда чуха от състав на Окръжния съд Стефан В. и Енчо Т., обвинени в лихварство и пране на пари в проточило се 3 години дело само на първа инстанция. Обвинението срещу тях бе, че още през 2000 година започнали да раздават заеми на изпаднали в нужда хора, а в замяна те ипотекирали жилища и имоти, които попадали в ръцете на изправените на съд съучастници. 
Прокуратурата сметна, че до 2016 година Енчо е предоставил кредити на 51 лица от Русе, Пловдив, Шумен, Кубрат, Габрово, от което е получил неправомерни доходи от над 400 000 лева и е причинил вреди за приблизително същата сума. За да има поле за широка реализация, осигурил завидните „оборотни“ 2 милиона лева от турски бизнесмен. Стефан, който е собственик на агенция за недвижими имоти, бе обвинен, че е подпомогнал Енчо, с което се е облагодетелствал с над 320 000 лева.
За стореното бяха прочетени наказания от 3 години и 4 месеца затвор при общ режим за осъждания и преди Стефан В. и 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за Енчо Т. Всеки от тях ще трябва да плати и по 20 000 лева глоба. Те бяха признати за виновни за сделките с 6 имота, които придобили чрез престъпления. Чуха обаче оправдателни присъди за причинени от действията им вреди за малко над 200 000 лева.
Двамата мъже са категорични, че нямат вина, и оспорват обвиненията срещу тях, като дори посочиха, че са били в помощ на финансово затруднените хора.
Делото срещу тях бе белязано от много спънки, включително и от липсващи десетина свидетели, които заради това, че са пръснати по света и се намират в САЩ, Осло, Лондон и Валенсия, не могат да бъдат открити и извикани да дадат показания пред съда. Някои от сочените за жертви и потърпевши дори починаха, докато тече разследването срещу тях, а други са тежко болни, затова прокуратурата се принуди да се откаже от техните показания.
Присъдите най-вероятно ще бъдат обжалвани.