Артисти от различни страни, сред които и любимците на зрителите от театър "Маска" в Букурещ, замръзваха и стояха неподвижни в различни образи в центъра на Русе. Вълшебните образи превзеха площадите "Свобода" и "Батенберг" през изминалите четири дни, а емоцията на публиката беше огромна. Фестивалът на живите статуи, който се провежда за пета поредна година от драматичния театър "Сава Огнянов", очаквано отново се превърна в атракция за публиката. Най-силен интерес към артистите, които са като истински статуи, проявиха децата. Пред малки и големи оживяха образите на Клеопатра, Луи Четиринайсети - Кралят Слънце, Жозефина Бекер, които танцуваха, преди отново да замръзнат неподвижни. Хората бяха изключително доволни от възможността да гледат нетрадиционното улично изкуство, което създава настроение и предизвиква любопитството на малки и големи. Тази година артистите представиха 12 миниатюри за историята на танца.
"Това е едно пътешествие в разстояние на 6000 години, като се тръгне от древен Египет и се стигне до 20 век. Зрителите ще видят, че човечеството танцува, откакто се знае. Всички актьори имат невероятната техника на живите статуи и създават своите персонажи, все едно играят театрална пиеса", казва директорът на театър "Маска" Михай Малаймаре.
Всяка година фестивалът привлича между 3000 и 5000 души публика на вечер, което мотивира организаторите от Драматичния театър да работят още по-усилено. 
"Подобен тип фестивали се правят в големите европейски градове всяка година и в България това е единственото място, където правим такъв фестивал на живите статуи. Това е улично изкуство, което е некомерсиално и затова е изключително честно. Уличният актьор, който не очаква нищо от никой, е най-честният и почтен актьор. Тези хора забавляват публиката, без да се интересуват дали тя ще реагира, дали ще има отклик, те просто го правят от чисто сърце", сподели директорът на русенския театър Орлин Дяков.
Фестивалът на живите статуи беше закрит снощи със средновековно огнено шоу.