Съкровище в земята - това е днешният ни гост, един специален диамант. Далеч по-скромни негови събратя са палили десетилетни подли интриги и кървави вражди, но този е специален, той е аристократът, той е най-големият откриван на Земяна скъпоценен камък повече от век и е заел заслуженото си място в историята на цивилизацията.
Името му е "Кулинан".
Неговата история започва на 26 януари 1905 година, когато надзирателят в южноафриканската диамантена мина "Премиър майн" Фредерик Уелс намира необикновен диамант с главозамайващите 3106 карата тегло. С други думи - близо 600 грама. Веднага тръгва мълва, че "Кулинан" е само фрагмент от по-голям диамант, а останалата по-голяма част все още не е открита. Този мит дълги години вдъхновява дейността на миньори и златотърсачи в Трансваал.
Първоначално 
Уелс смята, че миньорите са си направили някаква шега и са заровили голямо парче стъкло
Диамантът обаче си е съвсем истински. Собственикът на мината, сър Томас Кулинан, без излишна скромност го нарича на себе си - "Кулинан". След това го праща в Лондон, застраховайки го за сума, равняваща се на фантастичните в началото на ХХ век 1.25 млн. щатски долара.
Закупен от властите на Трансваал, диамантът е изпратен като подарък на крал Едуард VII като доказателство за лоялността на Трансваал към краля и короната. В началото на XX век транспортът от Южна Африка до Англия е бил несигурен. Ето защо са изппратени специални детективи с малък кораб, които да съпровождат диаманта в пътуването му. Но те ескортират фалшив диамант, докато истинският е изпратен с обикновена поща.
Пристигнал в Европа, "Кулинан" незабавно е изпратен за изследване в "Йозеф Ашер и Ко" в Амстердам, където с него се заема най-добрият тогавашен ювелир Йозеф Ашер. Направените изследвания показват, че 
диамантът е с изключително високо качество, но с налични два дефекта в самата среда
След дълги изчисления и изучаване структурата на камъка, така че да се избере най-подходящият разрез, камъкът е разцепен от Ашер. Първо със специално проектиран нож е разделен на 2 части, като всяка от тях е допълнително разделена. Диамантът е разцепен на 9 големи и стотина по-малки парчета. В деня на разцепването на камъка - 10 февруари 1908 година, Йозеф Ашер вика при себе си лекар и медицинска сестра.
Следващата стъпка - обработването на парчетата от "Голямата деветка", отнема около 7 месеца
Формата на шлифоване на всяко парче се решава в зависимост от размера му.
Деветте по-големи диаманта са представени на крал Едуард VII на 21 октомври 1908 година в Уиндзор. Днес те са част от британските кралски бижута и са изложени в Тауър, в Лондон.
Ето кои са те
"Кулинан I", известен още като "Голямата звезда на Африка", е най-големият от диамантите "Кулинан", с крушовидна форма и с тегло 530,20 карата. Размерите на диаманта са 58.9х45.4х27.7 мм. Камъкът има общо 76 фасети. Цвят - D (според GIA), чистота - се причислява към VVS.
"Кулинан I" е вторият по големина фасетиран диамант в света, но първи с D-цвят. Бил е най-големият диамант до откриването на диаманта "Golden Jubilee" (755,50 карата) в същата мина.
"Кулинан II", известен още като "Малката звезда на Африка" е вторият по големина диамант "Кулинан", с форма Кушон, с тегло 317,4 карата. Той е петият по големина фасетиран диамант в света; и вторият по големина с цвят  D. "Кулинан II" е монтиран на челно място в кралската корона на Великобритания, в която участват и други бележити скъпоценни камъни .
"Кулинан III", с тегло 94,40 карата е с крушовидна форма първоначално е бил монтиран в короната на Кралица Мери, която по-късно е разглобена.
"Кулинан IV" е с форма Ашер и тежи 63,60 карата.  "Кулинан III" и "IV" са монтирани заедно и образуват висулка-брошка, която се превръща в любимо бижу на Кралица Мери.
"Кулинан VI" е с форма Маркиза и тегло 11,50 карата. Крал Едуард VII го подарява на кралица Александра, като личен подарък. Той е наследен от Кралица Мери след смъртта на кралица Александра през 1925. Кралица Мери  решава, че идеалното място за "Кулинан VI" е да бъде монтиран в брошка изработена от платина заедно с "Кулинан VIII", тежащ 6.8-карата, проектирана през 1911 година.
"Кулинан V", с форма на сърце, тежи 18,80 карата и е монтиран в брошка проектирана през 1911 г. за Кралица Мери, бабата на настоящата кралица Елизабет.
"Кулинан VII" също е във формата на Маркиза с тегло 8,80 карата. Той е поставен в асиметрично колие огърлица, което завършва с изумруд в крушовидна форма. Колието се състои от двойно платинена верижка и комплект с 94 по-малки брилянта.
От деветте диаманта "Кулинан" най-малкият е "Кулинан IX", с крушовидна форма модификация на кръгла и с тегло 4,4 карата. Диамантът е поставен в пръстен от платина за Кралица Мери през 1911 г.
От необработения "Кулинан" в крайна сметка са шлифовани 9 големи камъка (общо тегло 1055,89 карата), 96 малки диаманта (общо тегло 7,55 карата), също така и 9,5 карата нешлифовани парчета. 
96-те малки диаманта е получил като възнаграждение за труда си Йозеф Ашер
За тогавашните цени на шлифовани диаманти бижутерът е получил смешната сума от няколко хиляди щатски долара.
"Кулинан" е изключителен заради размерите си. Подобни въглеродни кристали са много редки - почти всички намерени са не по-големи и по-тежки от инкрустираните, които хората виждат по пръстени, например.
За геохимици като Евън Смит от Американския геологичен институт в Ню Йорк обаче скъпоценните камъни са нещо повече от голяма парична стойност и блясък. Материалът и неговите несъвършенства са ценни. Диамантите са втвърдени капсули, съдържащи химическа информация за вещества, вкопани на стотици километри под земята.
Заедно със свои колеги от научни институти в САЩ, Италия и Южна Африка, Смит публикува изследванията си от подобни камъни в журнала "Наука".
Типичният диамант се формира на около 160 километра под земята, когато натискът кара джобове от въглеродни атоми да се превръщат в ценни кристали. Гигантските диаманти, подобни на "Кулинан", обаче, 
се раждат в басейни от течен метал,
които са още по-надълбоко.
За химичния анализ учените използват шепа изрезки от най-големите диаманти (диаманти от тип II) - остатъците от скъпоценните камъни при тяхното шлифоване. Такива диаманти, какъвто е и "Кулинан", почти нямат азот в състава си и са с неправилна форма.
Те са почти съвършени, но не напълно. Изследвайки остатъците, учените намират бучки, чието съдържание са различни полутечни метали - желязо и никел, както съединения от сяра и въглерод. Изследователите се натъкват и на тънък слой метан. Събирайки всички следи накуп, учените стигат до заключението, че в земната мантия, на дълбочина между 380 и 740 километра, има течни метални джобове.

Новият номер 1

След повече от век царуване „Кулинан“ отстъпва трона на друг огромен камък, поне два пъти по-голям от него, открит отново в ЮАР, но пазен в тайна до депозирането му на сигурно място в сейфа на централната банка на републиката. Находката от мина в северозападната част на страната бе оповестена в края на август 2007 година. Оттогава съдбата на камъка не е коментирана публично. 
Ако оценките на специалистите са верни, неговото тегло е над 6200 карата (1 карат се равнява на 1/5 от грама или 200 милиграма), т.е. над 1,24 кг. Допълва се, че скъпоценният камък е от най-високото ювелирно качество - с висока прозрачност и без дефекти. Това означава, че дори и в естествен вид на аукцион цената му е била минимум 15 милиона паунда към момента на откриването му. Днес тази сума би била много по-висока.

Най-известните камъни в света

1. „Орлов“ 
„Орлов“ е един от най-големите и най-известни диаманти. Днес се съхранява в Кремъл, Москва. Принадлежал е на Екатерина Велика. Диамантът е бял със слаб синкаво-зелен оттенък и е намерен в Индия в края на 17 - началото на 18 век. Теглото му първоначално е било оценено на 400 карата, а след изрязване е намалено на 189,62 карата. Според официалната версия, граф Григорий Орлов купил бижуто в Амстердам от един арменски търговец за 400 000 холандски флорина и го представил на Екатерина Велика на нейния рожден ден. 
2. „Шах“
Този невероятен 88,7 каратов диамант също се съхранява в Кремъл, Москва. Той е гравиран с надписи и за това се предполага, че е бил носен като амулет. Смята се, че диамантът е бил открит в мините Голконда в Индия през 16 век, преди те да са били изоставени. Според преданието, през 1829 година руският дипломат и поет Александър Грибоедов е бил убит в Персия. И шейхът изпратил внука си в Санкт Петербург с подаръци за Николай I, за да се избегне войната. Диамантът „Шах“ - най-голямото богатство на персийския шейх - е сред тези подаръци.
3. „Черният Орлов“ 
Произходът на „Черният Орлов“, както и причината за необичайния му цвят, са все още неизвестни. Този диамант се е наричал още Окото на Брама, защото е бил взет от една статуя в храм близо до Пондичери в Южна Индия. Тогава и е бил оценен на 195 карата, а сега е само 67,5. Друга мистерия свързана с този диамант е на кого е принадлежал. Според легендата този невероятен камък е бил на принцесата Надя Орлова. Историята обаче отхвърля тази версия, тъй като не е съществувала руска принцеса с това име.
4. „Кулинан“
За него вече казахме достатъчно.
5. „Кох-и-Ноор“
„Кох-и-Ноор“ („Планината на светлината“) е един от най-известните диаманти в историята, който в момента краси короната на кралица Елизабет. Това е най-големият диамант вграждан в корона. Първоначално е имал светложълт оттенък, но след обработка  през 1852 година е станал бял. Историята на „Кох-и-Ноор“ /“Koh-i-Noor“/ започва още от 1300 година, но според легендата той е много по стар.
6. „Аненберг“
„Аненберг“ е един от най-известните диаманти в света. Този съвършен 32 каратов четвъртит диамант в момента се намира на пръстен, заобиколен от два крушовидни диаманта. Известният бижутер Дейвид Уеб е изработил този пръстен, който е оценен на около $ 5 милиона.
7. „Вителсбах“
„Вителсбах“ е 35,56-каратов син диамант. Той е бил подарен на Чарлс Вителсбах, когато се жени за Мария Амалия от Aвстрия през 1722 година. През 19-ти век камъкът е вграден в баварската корона и е остава притежание на фамилията Вителсбах до Първата световна война, когато е загубен. Смята се, че крал Филип IV на Испания го закупил  и го добавил в зестрата на дъщеря си, инфанта Маргарита Тереза. През 1964 г. става част от частна колекция. На 10 декември 2008 година диамантът е продаден за $ 24,3 милиона долара.
8. „Хоуп“
„Хоуп“ е 45,52 - каратов диамант, известен в историята като диаманта, който е причинил най-много нещастия на притежателите си. Принадлежал е на индийско кралско семейство. Някои смятат, че е украсявал челото на индийски бог. Неизвестно как преминава във френския кралски двор. Там обаче не остава за дълго, тъй като е откраднат по време на Френската революция. Малко по-късно, в края на 18 век, диамантът се появява на търг в Лондон. През 1830 година е купен от Хенри Филип Хоуп, чието семейство умира след известно време в отчайваща бедност. Следващите собственици ги сполетява същата съдба. Последният собственик дарил „Хоуп“ на музея „Смитсониън“ в САЩ, където е и до днес.
9. „Лесото Промис“
„Лесото Промис“ е десетият по големина диамант в света. През 2006 година е продаден на търг за над $ 12 милиона. След изрязване цената му се е удвоила.
10. Жълтите диаманти на Маркиза дьо Пайва
Тези невероятни жълти диаманти са принадлежали на Маркиза дьо Пайва, или просто Ла Пайва, известна куртизанка през деветнадесети век. Кръглият диамант е 102,54 карата, а крушовидният - 82,48 карата. Говори се че притежателката им била нелегална дъщеря на великия херцог Константин Павлович Романов. През 2007 година диамантите са включени в тръжна процедура от наследниците на маркизата и са били оценени от 1,5 до 2 милиона евро всеки.
По материали от интернет