Въпреки наложените от Съединените американски щати санкции, правителството на Николас Мадуро във Венецуела продължава да разпродава златните резерви, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на полицията в Уганда, държавни служители от двете страни и чуждестранен дипломат.

На 2 март т.г. на два полета със самолет на руската компания Nordwind Airlines от Каракас излитат поне 7,4 тона злато с пазарна стойност около $300 милиона. Самолетът каца на международното летище Ентебе в Уганда, казва говорител на местната полиция.

От документите на полета става ясно, че с него се превозва единствено товар - златни слитъци, собственост на централната банка на Венецуела. При част от тях е направен опит да бъде заличена информацията за собствеността, казва полицай, присъствал при кацането и проверката. Полетните документи показват, че самолетът е излетял от Каракас, столицата на закъсалата държава.

Пристигналото злато е минава през African Gold Refinery Ltd., а след това е изнесено към Близкия изток, казват от полицията в Уганда. Рафинерията работи от 2015 г., а част от златото, обработено там, е нелегално внесено от разкъсваната от конфликти Конго и други африкански нации.

Експерти посочват, че веднъж стопено, е много трудно да се проследи откъде идва златото. Данни от отчетите на американски компании като General Motors, General Electric и Starbucks посочват, че са ползвали злато от същата рафинерия.

И преди доставките от Венецуела, African Gold Refinery Ltd. попада под ударите на властите в Уганда заради съмнения, че получава злато от конфликтни зони в Конго, както и от Южен Судан и Зимбабве. По-късно то напуска страната като угандско злато.

Първата доставка от 2 март съдържа 3,8 тона венецуелско злато. Докато полицията започва проверка и влиза в AGR на 7 март, то вече е изчезнало - изнесено за Близкия изток с посочена крайна дестинация Турция. Според полицията и Goetz Gold в Дубай, която е била първата дестинация, златото не е стигнало до южната ни съседка.

Останалите 3,6 тона са конфискувани от полицията в Уганда, казват оттам, но самата AGR отрича.Goetz Gold не се появява за първи път. Миналата година централната банка на Венецуела продаде 21,9 тона на компанията.

Следите на златото се губят. В края на март два тона са били предложени за продажба в Турция с огромна отстъпка от пазарните цени. Посоченият произход е бил Уганда, но митнически документи показват, че то идва от централната банка на Венецуела. След като първият път никой не го купува, е направен втори, но няма информация дали е намерен купувач. Goetz Gold казва, че не е продавала венецуелско злато в Турция.

Доставките изваждат на светло една връзка в световната подземна икономика, за която множество подозират, че помага на Николас Мадуро да се задържи на власт, като избягва доминираната от САЩ световна финансова система. Именно продажбата на злато е една от последните финансови сламки за режима.

Между края на 2017 г. и 1 февруари 2019 централната банка на Венецуела е продала поне 73,3 тона злато на пазарна стойност около $3 милиарда на компании в ОАЕ и Турция.