Черешите по 3-3,50 лева тази година може и да се виждат скъпи на някои, но ако се вярва на някои експерти трябва да се радваме на тези цени, защото до пет години те ще се утроят. Прогнозата е на „ИнтелиАгро“, чиито икономисти следят пазара на плодове и зеленчуци, с идеята да дадат ориентир на родните градинари за възможните нови пазари.
Ако през 2012 година в световен мащаб са били продадени едва 380 хиляди тона череши при средна цена от 3,50 евро на килограм, то през миналата година количествата нарастват на почти 700 хил. т, като средните световни цени вече достигат 4,2 евро за килограм. Очакванията са през 2023 г. световното производство да надхвърли 1 млн т, като цената за килограм може да достигне 5,4 евро за кг.
Русенските овощари намират добър пазар в Румъния и напоследък инвестират повече в череши и без тези експертни прогнози. За последните три години черешовите масиви в областта са се увеличили с 22%  и вече са над 1340 дка.
На този етап обаче българските износители са прохождащи в бизнеса, тъй като експортът е минимален и варира от 1 100 (2014 г.) до 1 600 тона (2015 г.), казват от „ИнтелиАгро“. Другият съществен проблем е, че родната стока се пласира в най-ниския ценови клас в Европа, за разлика от малтийските и люксембургските череши например, които са едни от най-скъпите. Те се пласират до 10 евро за кг, докато българските, гръцките и румънски череши се продават между 1,50 и 2 евро за кг.