Има ли място в днешния и сякаш обръгнал на всякаква романтика дигитален свят за романтичните страстни чувства на Шекспировите Ромео и Жулиета? А днешните страсти и драматични обрати по-лесни ли са за разрешаване и преживяване от тези на младите веронци от края на 16 век? До каква степен могат да се преплетат мислите и нагласите на някогашните младежи от Верона с тези на сегашните тийнейджъри и доколко това е близко и разбираемо за момичетата и момчетата, които не си представят живота си без компютрите, телефоните и таблетите?
Отговорите на тези въпроси потърсиха ученици от 11 клас в Средното училище с преподаване на немски език  "Фридрих Шилер". Очевидно са ги намерили - и са решили да покажат това чрез 
пиесата "Ромео и Жулиета днес" на съвременния немски драматург и театрал Хансьорг Хаасер
Преди дни единадесетокласниците представиха премиерно спектакъла, на който бяха посветили една огромна част от своето свободно време в последните 6-7 месеца. Но със сигурност бурните аплодисменти в камерна зала "Слави Шкаров" в края на миналата седмица възнаградиха гимназистите за всяка минута, в която вместо да си почиват или откровено да безделничат, са се събирали на репетиции и са работили съсредоточено и всеотдайно върху образите на своите герои. От друга страна, аплаузите са и първият повей на славата - а той може да изкуши част от гимназиалната трупа да продължи да се занимава с изкуство. 
Аз се радвам, че учениците се увлякоха и моята идея за тази постановка успя да прикове вниманието им за доста дълго време. Това каза преподавателката по философия Сияна Мандажиева, която е инициатор на артистичния проект. Учителката решила, че към станалите вече традиционни за Дойче шуле философски дебати на немски език, където нейните възпитаници се представят повече от достойно, могат да пристъпят и към други, по-раздвижени форми на изява. Така се родила нейната идея за театралната постановка, за която тя привлякла учениците от 11 клас.  
"Освен това успяхме да включим в този проект и хора извън единадесетите класове. 
Ученици от 12 клас преведоха пиесата на немския автор
и подготвиха текстовете за субтитри. Самите субтитри бяха изработени от един мой бивш ученик, който в момента е студент в Русенския университет. "Заразихме" колежка преподавателка по рисуване, благодарение на която получихме прекрасните маски, които влизат в едно от действията на спектакъла", казва Мандажиева. 
"Да приковеш вниманието на един ученик в такава възраст не е най-простата работа. Много ми е приятно, че сега мога да кажа: Не ме предадоха за цяла година!", добавя преподавателката по философия. Впрочем, самата тя излезе на сцената не накрая, за аплодисментите и за поклона, а още по време на същинското действие. И как иначе - 
Сияна Мандажиева изпълни ролята на Тибалт 
братовчеда на Жулиета Капулети. "Спектакълът е страхотна емоция - за времето на подготовката му ние наистина си станахме едно истинско семейство. От друга страна, отчетливо се вижда, че когато успееш да мотивираш момичетата и момчетата на тази възраст, тогава те разкриват страшно много свои възможности, за които вероятно и самите те не са подозирали", обяснява Сияна Мандажиева. Самата тя е убедена, че изкуството всъщност е най-добрият начин да възпитаваш, без да назидаваш. А и нашите деца са изключително интелигентни и талантливи - аз се доверих на усета си за тях, бях сигурна, че ще се справят и сега всички заедно можем да се поздравим с това, заключава тя.