Японски балетисти ще танцуват за първи път главните роли в спектакъла „Ромео и Жулиета“, който Русенска опера ще представи днес от 19 часа в Доходното здание. Балетната постановка по музика на Чайковски е посветена на 180 години от рождението на композитора. Заедно с нея ще се играе и „Полет към светлината“.
Младата балерина Юкико Ито ще танцува за първи път в ролята на Жулиета. Тя е започнала обучението си по класически балет на 4-годишна възраст в балетното училище „Ecole Yokohama Asami Maki“. Участвала е в различни образователни програми на балетни училища във САЩ и Франция. През 2008 г. постъпва в университета „St. Paul“, където изучава танц, актьорско майсторство и театрално изкуство, а през 2012 г. става част от трупата на NBA Ballet Company в Япония. След седем сезона там сега Юкико Ито е солист на балета на Русенска опера.
Нейният сънародник Масаки Такада ще дебютира в ролята на Ромео. Той е учил в японската балетна академия „Хакучо“ от 2000 до 2014 г. През 2011 г. участва в интензивната лятна програма на Театралното балетно училище в Питсбърг, а от 2014 до 2016 г., отново в същото училище, печели пълна стипендия и завършва образователната си степен с пълно отличие. Носител е на различни награди, а от декември 2018 г. Масаки Такада е член на балетната трупа на Русенската опера.
Спектакълът „Ромео и Жулиета“ е по хореография и режисура на Силвия Томова. Нейна е и другата постановка Ц „Полет към светлината“, която е по музика на Росини, Чайковски, Масне, Гершуин, Пиацола.