Лидерът на БСП Корнелия Нинова се отказа от обявеното публично намерение да напусне председателския пост в партията. Оттеглянето ѝ трябваше да бъде гласувано на конгрес на социалистите в неделя, но предварителният сценарий се промени. Още в началото на заседанието Нинова обяви, че се отказва от оставката, след като беше призована от редица организации да остане на лидерския пост.

Конгресът на партията трябваше да определи съдбата ѝ, а преди форума двата лагера – про и анти Нинова, се опитваха да съберат колкото се може повече делегати на своя страна. Втора точка на заседанието трябваше да е гласуване на оставката на настоящия лидер, която тя обяви след евроизборите.

"Предлагам точка две – констатиране на оставката, да отпадне поради липса на такава", заяви Нинова пред делегатите. Тя е трябвало днес да внесе отново оставката си, но не го е направила.

"Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа: "Още не съм умряла и освен това наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес". Днес трябваше да препотвърдя политическото си решение да подам оставка. Не го правя", добави Нинова, а думите ѝ бяха посрещнати с аплодисменти.

Предложението на лидера за отпадане на точката беше прието от делегатите, а опозицията ѝ претърпя и друг провал – конгресът отхвърли настояването им за промени в устава на партията. Остана и точката, която позволява изработването на процедурни правила, по които догодина да бъде избран пряко председател на партията. След тези гласувания залата почти изцяло се изпразни.

По информация на Mediapool допреди около седмица подкрепата на делегатите към Нинова далеч не е била толкова голяма и е имало опасност тя да загуби поста си. Роля за преобръщането на мнението на част от делегатите изиграло и това, че мераците за заемане на поста на председател имали Валери Жалбянов и Красимир Янков. Някои социалисти не харесали идеята който и да е от двамата да ръководи партията и затова решили да подкрепят Нинова за оставането ѝ на поста.

По време на речта си пред конгреса Нинова остро нападна противниците си, обвини ги, че са притискали някои делегати да гласуват срещу нея, а на други са плащали.

Президентът Румен Радев подкрепи хода на Нинова и заяви, че тя е човек, който знае какво прави.

Нинова: Отворих кутията на Пандора

Преди да обяви решението си да не внася оставката си, Нинова изнесе дълга реч пред делегатите. Обясни колко много е постигнала, как се е преборила с Истанбулската конвенция, как противниците ѝ започнали да си разделят наследството ѝ. Отхвърли обвиненията, че всичко около оттеглянето ѝ било театър, въпреки че днешния развой на конгреса приличаше именно на драматичен сценарий. Била подала оставката си напълно обмислено в опит да поеме отговорност за резултатите от евровота.

Не била съгласна и с твърденията, че ръководи партията еднолично.

"Мнозина ми градиха фалшив образ на човек, който е обладан от егото си и се стреми към лични постове. Пред избора егото ми или бъдещето на БСП и на държавата, избирам второто", заяви тя.

По думите ѝ с подаването на оставката била отворила кутията на Пандора, защото за две седмици се видяло как всички "пороци на прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП".

"При цялата свършена работа, стотиците срещи, усилията ви, труда ви и покачващото се доверие в БСП, в момента ние сме на прага на криза с неизвестен край. Причини за кризата има много, но поводът за нея съм аз. След загубата на европейските избори, веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана", каза Нинова.

Добави, че тя е забъркала този хаос и тя ще оправи ситуацията. 

Определи провалилите се усилия на вътрешната опозиция за избор на нов председател като "опит на различни политически и икономически лобита за овладяване на БСП".

"На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: "Наиграхте се последната една седмица - затворете си портфейлите, уважаеми господа. БСП не се продава- по-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре", каза още тя.

Разказа как, когато попитала вътрешната опозиция кое нейно решение е било еднолично, един от тях отговорил: "Ти подкрепи този Кьовеши без разрешение на НС". След това добави: "Нямам какво повече да кажа, той дори не знаеше, че Кьовеши е жена".

"Един мощен локомотив"

В началото на конгреса първото предложение за отпадането на точката за оставката на Нинова беше направено от делегата Валери Иванов от социалистическата структура в столичния квартал "Младост". След това делегати от Пазарджик и Казанлък призоваха Нинова сама да си оттегли оставката. Последваха подобни призиви и от други структури.

"Даваме пълния си вот на доверие към теб и те молим да осмислиш и оцениш, че ни изведе като един мощен локомотив и че ни вдъхна надежда и кураж да говорим смело, открито и да назоваваме проблемите с истинските им имена", каза Румяна Друмева от БСП – Казанлък.

Този ход на ръководството и хората около Нинова – да предложат на лидера да бъде гласувано доверие, беше очакван. "Призовавам ви всички заедно да отхвърлим точката за констатирането на оставката от дневния ред и така да дадем своеобразен вот на доверие на лидера на партията", каза един от делегатите, подкрепящи Нинова. Основният мотив на искащите настоящият лидер да запази поста си беше, че толкова скоро преди местния вот не е най-подходящият момент за избор на нов председател.

Самата Нинова беше посрещната в залата с аплодисменти в зала 1 на НДК, където се провежда конгреса. Тя откри заседанието, на което за първи път не лидерът на партията, а друг член на ръководството трябваше запознае делегатите с политическия доклад. Със задачата беше натоварен Валери Жаблянов, който е и един от евентуалните кандидати за поста на Нинова.

Жаблянов ( бел.ред- - автор на скандалната декларация на БСП, в която се казва, че Народния съд е необходимо правосъдие"), доскоро се определяше за близък до Нинова, но на последния червен пленум дал да се разбере, че се разграничава от нея.

Другият, който официално беше заявил, че ще се кандидатира за поста – Красимир Янков, още преди началото на конгреса заподозря, че е възможно "Нинова да направи опит да си оттегли оставката, което юридически аз лично не знам как ще се аргументира".

Нинова беше избрана за председател на БСП през 2016 година. Това стана след балотаж срещу тогавашния председател на партията Михаил Миков, който загуби само с 46 гласа разлика.

След речта на лидера и гласуванията след нея, зала 1 на НДК се опразни. А Жаблянов, който трябваше да прочете доклад за резултатите от евроизборите, поиска при така стеклите се обстоятелства да не чете целия документ. Това предизвика спор между малкото останали делегати в залата. В крайна сметка Жаблянов зачете целия доклад. Към края на представянето на документа той подчерта, че никога не е обявявал официално намеренията си да се бори за мястото на Нинова. "В дневния ред на конгреса нямаше точка за избор на нов председател, не е това темата, за която сме се събрали", каза той.

Социалисти обаче казват, че Жаблявнов ясно е заявил своите мераци, макар и неофициално.