Близки на починалия преди близо две години Алекс Ангелов от Бяла организират протест срещу намалената със 17 години присъда на Валентин Маринов, който на първа инстанция получи 20 години затвор за убийството на момчето. Протестът ще е на 20 юни на площада в Бяла.
18-годишният младеж издъхна на 15 юли 2017 г. в болницата, след като изпадна в кома призори на 8 юли при спречкване с група роми в центъра на градчето. Момчето почина от тежка черепно-мозъчна травма, получена при падането на земята. По време на съдебните заседания в Русе стана ясно, че резултатите от кръвните проби са установили средна степен на алкохолно опиянение както при Валентин, така и при Алекс.
След трагедията 33-годишният Маринов бе обвинен за умишлено умъртвяване по хулигански подбуди и на 14 ноември м.г. Окръжният съд в Русе го наказа с 20 години затвор.
Още по време на процеса обаче огласеното от съдебния лекар д-р Пламен Димитров заключение, че по лицето на Алекс няма травми от силен удар, даде основания за предположения, че присъдата може да не бъде успешно атакувана на горна инстанция.
Веднага след съдебното заседание защитаващият Маринов адвокат Венцислав Великов заяви, че ще обжалва и ще поиска обвинението да бъде преквалифицирано в умишлено нанесена лека телесна повреда, от която е настъпила смърт по непредпазливост. Както „Утро“ единствен съобщи, в началото на месеца Апелативният съд уважи това искане и намали присъдата на Маринов на 3 години затвор, без да коригира присъдените 200 000 лева обезщетение, които трябва да се платят на семейството на починалото момче.
Решението е справедливо, коментира адвокат Великов и съобще, че ще обжалва и размера на обезщетението. 
„Ние сме възмутени от драстичното намаление на присъдата. Това са цели 17 години. Вчера /13 юни/ получихме решението и ще го обжалваме в законния срок пред по-горната съдебна инстанция“, каза вчера пред агенция „Монитор“ лелята на Алекс - Силвия Панайотова.