„Искаме по-тежка присъда за убиеца на Алекс. По-тежка от тази, която даде Апелативният съд във Велико Търново. Наказанието не е адекватно, защото тук има хулигански подбуди. Има 8-9 човека, които на няколко пъти са го нападнали, защото не им е дал цигара“, заяви пред Нова тв лелята на момчето от Бяла Силвия Панайотова.
Роднините на Алекс Ангелов отново излязоха вчера на улицата - този път пред училището в Бяла, което той не успя да завърши. Протестът им бе срещу повторното намаляване на присъдата на Валентин Маринов от ромската група, с която Алекс влязъл в пререкание на 8 юли 2017 година, след като му поискали цигара и той отказал. Тогава Маринов ударил 18-годишния младеж, чиято глава пострада фатално при падането и седмица по-късно инцидентът се превърна в кошмар - момчето почина. Русенският окръжен съд осъди Маринов на 20 години затвор за умишлено убийство, но Апелативният съв във Велико Търново преквалифицира обвинението и свали наказанието на 3 години. Случаят стигна до Върховния касационен съд и делото бе върнато за прераглеждане от друг състав в Търново, който също не прие обвинението за умишлено убийство и наказа Маринов с 4 години затвор.
„Смятам, че не е правилна тази преквалификация. Явно е, че има убийство по хулигански подбуди. Алекс е бил сам срещу 8-9 души. Понесъл е няколко удара“, коментира вчера юристът Кремена Славова.
По думите й фаталният удар срещу младежа е бил изненадващ и от него той паднал на твърда повърхност. Славова е категорична, че подсъдимият Валентин Маринов е вменяем и ясно е осъзнавал какво може да последва от този удар.
Роднините на прекършеното едва на 18 години момче отново ще обжалват пред ВКС и настояват за потвърждаване на първоначалната присъда - 20 години затвор за Валентин Маринов.