Излиза, че за убийство ти се полага по-малко наказание, отколкото например за кражба на вещ. Това написа в гневен пост във Фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки ден след като съдът намали присъдата на мъжа, убил с един удар 18-годишния Алекс от Бяла.

"Ако съдиите не дадат справедливост на обществото, то само ще си я поиска и евентуално ще я вземе. Със сила и не, не по непредпазливост, а напълно умишлено", пише евродепутатът и пуска хаштаг #СправедливостЗаАлекс #НеНаЦиганскатаПрестъпност 

"Циганинът Валентин Маринов ще лежи 4 вместо 20 години. Действал по непредпазливост. четири вместо двадесет - пет пъти по-малко", пише Джамбазки по повод решението на Апелативния съд във Велико Търново.

"През лятото на 2018 година едно 18-годишно момче намери смъртта си, защото имало неблагоразумието да откаже поискана цигара от Маринов. 32-годишният тогава циганин го удря с юмрук в лицето, момчето пада и удря главата си. Лекарите не успяват да го спасят", обяснява случаят зам.-председателят на ВМРО и представител на България в Европарламента.

Той цитира и мотивите на съда, според които нанесеният от подсъдимия удар с юмрук е бил слаб или с умерена сила. Това изключва възможността убитият да е загубил равновесие само от един юмрук, според магистратите.

"Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на починалия Алекс, нито е предполагал, че евентуална реакция на последния в опит да се предпази ще доведе непременно до неговото падане, като се има предвид, че малко преди това Алекс е избегнал по същия начин опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в последствие сам е нанесъл удар...", цитира съдебното решение Джамбазки.

Той изчислява, че Александър остава завинаги на 18, а рецидивистът, чиито юмрук е фатален за младия мъж, ще бъде освободен на 38 години.

"Да, българският съд трябва да спазва буквата на закона, но също така трябва да показва на обществото, че има справедливост. Мястото на убийците е в затвора. За дълго. А за рецидивисти, които не се поправят и за тях не важи принципа на превъзпитание - до живот", пише Джамбазки. 

Припомняме, 18-годишният Александър изпадна в кома през юли 2017 г., а по-късно почина след тежък удар по главата при спречкване за цигара. Инцидентът стана, когато Александър и негови приятели се прибирали от дискотека в Бяла.

За смъртта по хулигански подбуди е осъден 32-годишният тогава Валентин Маринов. Първоинстанционният съд постанови 20 години затвор за Валентин Маринов.

С решение си на Апелативният съд във Велико Търново обаче деянието беше преквалифицирано от убийство, извършено по хулигански подбуди, в умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост, и така наказанието беше намалено от 12 на 3 години.

ВКС обаче върна на съда във Велико Търново делото за смъртта на 18-годишния Алекс поради несъгласие с мотивите за преквалифициране на деянието.