Пред четворната дилема кое от събитията да посетят ще бъдат изправени русенци на 22 юни приблизително по едно и също време. На тази дата в 18 ч от двете вече станали традиционни отправни точки - площад "Батенберг" и Градските хали, ще потеглят към центъра двата лъча на Русенския карнавал. Половин час по-късно се очаква шумните колоритни шествия с маскирани да се слеят в едно на площад "Свобода", а след това отново да се разделят, този път на "гнезда" по интереси, възраст и нагласи. Късно вечерта за всички ще пеят Дичо и "дрезгавото момиче" Тони Димитрова. 
22 юни е третият ден от фестивала "Живи статуи", организиран от драматичен театър "Сава Огнянов", който ще зарадва русенската публика за пета година. Фестът започва на 20 юни, четвъртък, с групов спектакъл на 10 артисти от България, Украйна, Португалия и Франция, които ще изобразяват живи статуи на традиционното място пред Паметника на свободата. В петък те ще представят втори свой арт спектакъл. А в събота и неделя вечерта ще гостуват отново румънските живи статуи от букурещкия театър "Маска", които ще покажат най-новата си продукция, с румънска премиера буквално дни преди идването в Русе - "Историята на танца" в 12 композиции на 24 актьори. Поради това, че в събота площадът ще бъде зает от карнавалните герои, букурещките мимове ще изпълнят пространството на площад "Батенберг". Всъщност, на нас отдавна ни се искаше да внесем разнообразие, така че сега макар и малко "принудено", ще го направим, казаха от театъра. В неделя обаче театър "Маска" ще разположи своите живи статуи около статуята на Свободата. И в четирите вечери атрактивните мълчаливи скечове ще бъдат с начало 20.30 ч. 
Малко по-рано от този час на 22 юни ще започне още едно събитие - за тогава е предвидено откриването на националния ученически театрален фестивал "Климент Михайлов", който събира млади таланти от цяла България. Датите за фестивала са обявени много отдавна и учениците са включили този вълнуващ ангажимент в графиците си, така че не е било възможно преместване във времето. 
И още едно преживяване в предпоследната събота на месеца - пак на 22 юни любителите на антики на четири колела ще си вдигнат адреналина по време на парада на ретроавтомобили. Той ще се проведе така, че поне по часове да не съвпада и да не бърка в другите арт събития - засега е предвидено началото му да бъде в 9 сутринта, а финалът - в пет следобед.