През 2018 г. делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива за страната - средно 5% от цялото потребление или 700 млн. къса. А криминалните приходи от нелегалното потребление се изчисляват на 90-120 млн. лв. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.
След 2015 година има постоянен спад на нелегалното потребление на тютюневи изделия, макар и с увеличение на акциза от 2016 година.Намалението на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите. Средната цена на цигарите в България е 5 лева - с 20-25% по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина от средните цени в ЕС. Въпреки това за нашия пазар цигарите остават сравнително скъпи. През 2018 година с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението у нас могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато в ЕС - 9,3 кутии.
Приходите от облагането на тютюневите изделия в България достигат три милиарда лева през 2018 година или 9,5 на сто от всички данъчни приходи в бюджета. Само приходите от акциз са 2,5 млрд. лева. Близо 97 процента от данъчните приходи в сектора идват от облагането на традиционните цигари.