Най-голямата спирачка в доброволното кръводаряване си остава все по-масовото навлизане на продажбата на кръв, отчетоха вчера червенокръстците в Русе по време на годишното си Общо събрание. Тази нова търговска дейност рефлектира върху мотивацията на хората да даряват кръв безвъзмездно, както и върху мотивацията на екипите от Отделението по трансфузионна хематология за участие в кръводарителски акции „на терен“. От БЧК предлагат промени във финансовата част от Наредбата за стимулиране на доброволните кръводарители, тъй като „хранителни продукти за 8 лв. след кръводаряване“ вече граничи с подигравка. Важно е да се установи практиката за санкциониране на и без това незаконната търговия с кръв, тъй като в момента тя се шири и води до незаконно забогатяване. Особено силно важи това за лицата, които играят ролята на посредници между даващия кръв и нуждаещия се, категорични са от русенския екип на БЧК.
В миналогодишните кръводарителски акции са се включили 65 студенти от университета, 13 ученици от МГ „Баба Тонка“ и 12 жители на село Тетово.
Русенската организация отчете и добра година за хуманността с нарастването на броя на активните членове на БЧК. Само за една година техният списък се е увеличил с близо 200 имена от различни селища на областта. Разкритите три центъра за подкрепа на бездомни и скитащи хора също бяха отбелязани като постижение в хуманността и добро сътрудничество с местната власт.
На вчерашното си събрание Областният съвет на БЧК избра за нов зам.-председател бившия областен управител Стефко Бурджиев, който заема мястото на покойния д-р Димитър Граматиков.
Гост на червенокръстци беше генералният секретар на БЧК доц. Красимир Гигов, който определи русенската организация като една от най-добрите в страната с разнообразна и изключително полезна дейност.