Фирмите за поддръжка на асансьори отново вдигат абонаментните си такси, като при някои увеличението достига 20 на сто, научи "Утро". Новата цена е около 10 лева за етаж. Така за 8-етажните входове месечната такса става към 80 лева. 
Горива, материали и консумативи вървят нагоре, всички сме на светло, плащаме си данъци и ДДС, обясняват от фирмите. Основният им разход обаче е за заплати и осигуровки на техниците, каквито тотално не достигат. 3000 асансьора в Русе се обслужват от 30 човека, половината от които пенсионери. На практика един човек се грижи за сто и повече. Браншът е един от тези, в които най-остро се чувства липсата на хора и за да дойде някой да работи, трябва да му се предложат над 1000 лева. И кандидати пак няма.  

Пенсионерите обикновено се водят на минимална заплата, но и тя се вдига всяка година - от 1 януари МРЗ се покачи от 510 на 560 лева.
Фирмите за поддръжка си имат свои безспорни аргументи за увеличението, но все пак услугата някак твърде бързо започна да поскъпва и да ни бърка в джоба. През миналата година таксите се вдигнаха с 10%, сега с двойно повече. 
Своя принос има и държавата, която ни задължи да инвестираме доста пари уж за подобряване на безопасността. От всяка месечна такса 5-6 лева всъщност отиват в джобовете на мобилните оператори, които осигуряват връзката от кабината до асансьорния техник. Тези паник бутони се оказаха голяма беля, тъй като по-често се повреждат или чупят от гаменчета, отколкото да се използват по предназначение. И техниците тичат да ги оправят, за което също плащаме ние. 
Но домакинствата нямат избор - ако искат да ползват асансьор, трябва да заплатят колкото им кажат. Договорът с фирма за поддръжка е задължителен, аварийният GSM комуникатор - също. Алтернативата е да ходим пеш до осмия или петнадесетия етаж. Което сигурно би било здравословно, но не толкова приятно.