Шест фирми за поддръжка на асансьори от Русе са регистрирани на един и същ адрес като са посочили един и същ персонал. Това стана ясно при представянето на новия закон за техническия надзор от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Според проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, 75% от фирмите, лицензирани за асансьорна поддръжка, са в сивия сектор. Те крият обороти, представят фалшиви данни за наличен експертен персонал и не регистрират всички съоръжения, които обслужват.
Според хора от бранша шестте фирми от Русе на един адрес имат офис в квартал „Дружба“, като клонирането е направено с прозрачната цел да се избегне регистрация по ДДС. Приходите се разхвърлят на 6 места, за да останат те навсякъде под прага от 50 000 лева и се спести плащането на 20% данък. На практика това е една фирма с един и същ персонал и оборудване, но тя има шест издадени лиценза на шест различни юридически лица.
В последните месеци НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ са подгонили  асансьорните фирми и са открили множество нарушения. У един техник например са засечени 500 фалшиви фактури, които той с години издавал без касова бележка. Друга фирма пък декларирала обслужване на 30 асансьора, но всъщност събирала пари от 200.
Новият закон за техническия надзор има амбицията да разреши тези проблеми. Според текстовете му, всеки асансьор в страната вече ще има паспорт и ще бъде маркиран с холограмен стикер, на който ще e посочен идентификационният му номер. Липсата на стикер ще е ясна индикация, че съоръжението не е безопасно и е в сивата икономика. Предвижда се до края на октомври да започне паспортизацията на всички асансьори.
Ще бъде създаден и публичен електронен регистър на съоръженията с пълна информация за техническото им състояние, кога са проверявани и коя е поддържащата фирма със справка за нейния лиценз. По идентификационния номер на асансьора гражданите ще могат да проверяват онлайн всички данни за него.
Очакванията са, че за една година може да се извадят на светло 16 млн. лв. от укрити данъци и осигуровки. ДАМТН е проверила 1000 асансьора за първите два месеца на 2015 г., а през 2014 г. - 4000. Отнети са 13 лиценза на фирми за технически надзор и 88 лиценза на фирми за поддръжка и ремонт.