Фирмите за поддръжка на асансьори масово вдигат абонаментните си такси с почти 10 на сто от януари, научи „Утро“. Новата цена е около 8 лева за етаж. Така за 8-етажните входове месечната такса става към 64 лева. И тя обаче се струва твърде ниска на бранша, така че може да се очаква цените бързо да отидат до 10 лева за етаж, колкото плащат в някои други големи градове в страната. Това означава, че можем да очакваме и такси от 80 лева за вход. Асансьорните фирми твърдят, че увеличението е наложително, за да могат да покрият допълнителните си разходи вследствие увеличението на минималната работна заплата, която от 1 януари вече е 510 лева и новите осигурителни прагове за техниците, достигнали 700 лева. Браншът е един от тези, в които най-остро се чувства липсата на хора и във фирмите още се трудят доста пенсионери. 
„За да дойде някой да работи, трябва да му дам над 1000 лева. А тия такси не бяхме ги вдигали от 2005 г.“, каза управителят на „Профи лифт“ Мирослав Бъчваров.
Фирмите за поддръжка си имат свои безспорни аргументи за увеличението, но все пак услугата някак твърде бързо започна да поскъпва и да ни бърка в джоба. Основен принос имаше държавата, която миналата година ни задължи да инвестираме доста пари уж за подобряване на безопасността. От всяка месечна такса 5-6 лева всъщност отиват в джобовете на мобилните оператори, които осигуряват връзката от кабината до асансьорния техник. Независимо дали някой я ползва или не. Но домакинствата нямат избор - ако искат да ползват асансьор, трябва да заплатят колкото им кажат. Договорът с фирма за поддръжка е задължителен, аварийният GSM комуникатор - също. Алтернативата е да ходим пеш до осмия или петнадесетия етаж. Което сигурно би било здравословно, но не толкова приятно.