И русенските избиратели допринесоха с преференциалния си вот за разместванията в листите на две от общо петте партии с представители в новия Европейски парламент. Това са листите на БСП и ВМРО, като и в техните, и при всички останали формации най-много преференции събират водачите.
Преди официалните резултати да бъдат оповестени от Централната избирателна комисия, е сигурно, че петият в листата на БСП Сергей Станишев се придвижва напред и става втори, благодарение на предпочитанията, които е получил от избирателите. Русенският принос не е малък - 756 души са пожелали той да мине на по-предна позиция.  

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев се нареди след бившата си половинка Елена Йончева, която получи в Русе 3012 преференции. Според изборното законодателство, преференциите са успешни, когато за даден кандидат за евродепутат вота си са отбелязали над 5% от гласувалите за съответната формация. Станишев, който беше сложен на пето място в списъка, е получил по предварителни данни 6,44% преференциален вот, който го изстрелва напред и измества доскорошния втори Петър Витанов. Бариерата без малко да прескочи и десетият в червената листа - Велизар Енчев, който от русенските избиратели след Йончева и Станишев е получил най-голям брой преференции - 601. 
Другото пренареждане дойде в листата на ВМРО, където от класацията напълно изпада поставеният под №2 - русенецът Юлиян Ангелов, и така градът се размина с шанса да има представител в Европейския парламент. Той беше изместен от актьора Андрей Слабаков, който от четвърта се изкачи на втора позиция с 6,5% преференции по предварителни данни. Любопитна е разликата между двамата в Русенска област, където режисьорът получи 416 предпочитания, а за Юлиян Ангелов са отбелязани 479. Така Слабаков ще е вторият депутат на ВМРО в новия Европарламент заедно с Ангел Джамбазки, ако окончателните резултати отредят прогнозираните 2 места на ВМРО.
В ГЕРБ висок преференциален вот регистрират Лиляна Павлова, която получава от русенските избиратели 388 предпочитания, Андрей Новаков с 353 и Ивелина Василева с 340. Въпреки дадените преференции обаче те не са достатъчни, за да ги преместят напред.
При останалите партии борбата за привличане на преференциален вот не е била ключова.