Общинската конференция на БСП в Русе се измъкна от вътрешнопартийния капан, в какъвто се превърнаха номинациите за лидер на червената листа за евродепутати. На проведения в събота форум социалистите издигнаха 19 кандидати за Европарламента, без да посочват водач, макар че в списъка им присъстват и двамата фаворити - Елена Йончева и Сергей Станишев. Набралата голяма популярност в БСП бивша журналистка бе лансирана активно, дори императивно от лидера на партията Корнелия Нинова, а президентът на ПЕС, който получи номинации да оглави листата от над 87% от конференциите в страната, бе подкрепен и от различни партийни авторитети. И понеже въпросът кой зад кого е се превърна във вътрешен фронт в БСП, всяко вземане на страна би означавало заявление за принадлежност към един от лагерите.
В края на краищата очаквано за водач на евролистата на БСП вчера бе утвърдена желаната от Нинова Елена Йончева.
Решението на конференцията в Русе обаче не е изглежда като политическо малодушие или проява на прословутото "снишаване докато отмине бурята", както преди трийсет и няколко години Тодор Живков си представяше, че ще преживее перестройката и гласността на Михаил Горбачов. Отказът да се излъчи категорично Йончева за водач на листата показва, че БСП-Русе си запазва право на собствено мнение, което не е задължително да съвпада с това на Корнелия Нинова.
Първоначално русенската организация имаше 24 предложения за листата, но петима си направиха самоотвод. Първи, още преди провеждането на конференцията, се оттеглиха депутатът Георги Стоилов и Антон Данаилов от местната организация. В събота отказа си декларираха и депутатите Пенчо Милков и Крум Зарков, както и координаторът на местната структура Деница Иванова, но и те са си направили отвод.
Преди две години сме поели ангажимент и дали обещание пред русенци да работим за тях в националния парламент и имаме още много работа да свършим там, мотивираха се Милков и Зарков.
От излъчените 181 делегати в залата присъстваха 127, както и гостуващият в региона евродепутат Петър Курумбашев и червени симпатизанти.
Той бе и сред 19-те номинирани за мандат в Брюксел заедно с русенеца Таню Киряков и малката изненада - омбудсмана Мая Манолова. Останалите са Александър Симов, Георги Пирински, Деница Златева, Димитър Данчев, Елена Йончева, Иво Христов /депутатът, а не шефът на президентската канцелария/, Ирина Бокова, Корнелия Нинова, Красимир Коев, Момчил Неков, Николай Бериевски, Петър Витанов, Румен Гечев, Сергей Станишев, Таско Ерменков и Янаки Стоилов.