Русе е най-европейският български град. От Русе всъщност винаги е започвала битката за Европа и от Русе днес започва битката за Европа. Когато казваме битката за Европа, става дума за битката за България. Изборите за Европа са много важни, защото от това кои сили ще преобладават в Европейския парламент, много зависи какво се случва в България. От това дали левицата ще има силни гласове в Европейския парламент, зависи дали оттам ще ни помогнат да разкриваме всички корупционни схеми, грабежа в България. Много е важно левицата да има силно представителство. Това каза депутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция вчера в Русе, в която участваха и депутатите Пенчо Милков, Крум Зарков, Георги Стоилов и Петър Витанов. В неделя Националният съвет на партията се очаква да избере водача на евролистата, а през април ще се подреди и цялата листа, за която Крум Зарков каза, че ще е интересна и богата. 
Всяка година от България изтичат 11 милиарда евро в резултат не на корупцията, а на грабеж. Трябва да намерим сили да спрем този грабеж, защото не става дума за една корупционна схема, а за средства, които биха могли да отидат в развитието на икономиката, за заплати и пенсии, за стойностно образование. Битката за европарламента е битка за България. Ако загубим битката за европарламента, губим битката за България. Европейските избори са много важни, за да имаме подкрепа в Европа за всички безобразия, които стават в България. Брюксел е нашият коректив и нашата надежда, че действително тук ще имаме подкрепа, за да се промени България, каза Йончева. Тя посочи още, че държавата върви все по-надолу и този процес трябва да се спре. 
10 години откакто сме в ЕС, губим и това, което бихме могли да спечелим. За 10 години ние стигнахме дъното по всички показатели в ЕС, като започнем със свободата на медии, продължим с образованието, здравеопазването. Начинът да бъде спрян този процес е тази организация, наречена ГЕРБ, да си отиде, но за да си отиде, трябва цялата тази информация да се осъзнае от българите, от всички нас, а не да живеем с илюзията и новините, които ни поднася ГЕРБ, каза още соцдепутатката.