Със съвместна тренировка на специалните военноморски части и Регионална дирекция „Гранична полиция“ за обезвреждане на кораб, завладян от терористи, ще бъде отбелязана 140-годишнината от създаването на Военноморските сили в Русе, тъй като точно тук е поставено началото на българския флот, каза на пресконференция вчера началник щаба на ВМС капитан първи ранг Камен Кукуров. По думите му русенци никога не са виждали способностите на военноморските сили и сега ще имат възможност да наблюдават реални действия в една измислена ситуация.
Според сценария на операцията, която всички желаещи ще могат да наблюдават на живо на 31 май от 11 часа от брега на Дунав край сградата на БУЛРИС, кораб по реката не отговаря на повикванията, а Гранична полиция установява, че е завладян от терористи, които са готови да отровят реката с химикали. На молбата за помощ  откликва групата за бързо реагиране на спецчастите на флота. Терористите са притиснати и правят опит да напуснат кораба с бърза моторна лодка, но са заловени. При преследването боец от ВМС е ранен и пада в реката, след което на помощ идва вертолет „Пантер“, чийто екипаж го спасява с риск за живота си.
Наблюдението на границата ни с Румъния се извършва с брегови сили и полицейски катери по поречието на Дунав, обясни директорът на РД „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев. В този сценарий граничните служители ще участват с катера си и мобилна група за бордови контрол, като целта е да се покаже доколко представители на структури на две различни министерства са способни да синхронизират действията си
ВМС ще участва с група за водни операции, вертолет „Пантер“ с екипаж и свързочна кола на брега за свръзка между отделните звена. В подобни ситуации нашите сили имат готовност да пристигнат до Русе за половин час по въздух и за два часа по шосе, обясни кап.Кукуров. И допълни, че до трибуната ще бъде изложено най-новото водолазно оборудване и снайперово снаражение на специалните части на ВМС.
Цялата тренировка ще се проведе в района на първи понтон и за около два часа корабоплаването ще бъде спряно, каза изпълнителният директор на БУЛРИС Валентин Христов, който е домакин на събитието. Той призова русенци в самия ден да спазват изискванията за безопасност при пресичане на активния жп прелез.