От два дни клубът на русенските морски скаути най-после има своя територия. Завчера Капитанът Теодор Пеев подписа договора с община Русе, според който първият етаж на затвореното от години училище "Пейо Яворов" се предоставя на скаутите срещу наем за срок от 10 години.
Когато преди известно време казах на момичетата и момчетата, че вече вървим към подписване на такъв договор и е много възможно скоро да пренасяме багажа, децата избухнаха в аплодисменти и настана такава радост, че е трудно да я опиша, разказа вчера Теодор Пеев.
От самото възстановяване на скаутската организация в Русе - то беше на 12 декември 2012 година, "Приста скаутинг" не е спирала да си търси къде да се настани. Една от идеите беше част от бившето военно поделение близо до хижа Приста, където скаутите можеха да се чувстват напълно като у дома си. В това число и с тревните пространства и малките горички, които са идеални за техните занимания сред природата. След като тогава на тази идея й беше сложен прът в колелата по различни причини, децата започнаха леко да се обезверяват. 
И вероятно затова новината, че домът на скаутите вече е на една ръка разстояние, е предизвикала такъв възторг. Сега вече вълчетата, скаутите и венчърите ще могат да се разположат в бившите класни стаи, да ги обзаведат и да знаят, че има къде да си провеждат сбирките. По време на кампании, каквито децата и младежите правят редовно преди големи християнски празници като Великден и Коледа, вече няма да търсят пространства за своите ателиета. Трябва само да поосвежим помещенията - все пак там от години никой не е влизал, каза вчера Теодор Пеев. 
В петък той и други представители на клуб "Приста скаутинг" заминават за София, където ще бъде отбелязан Международният ден на скаутите. А в неделя в 11 ч скаутите и венчърите трябва да се отзоват на поканата на Капитана да се явят във Военния клуб. Тогава ще започне пренасянето на имуществото на клуба към новото им обиталище.