Терапия с игли и загрята пръчка с билки /наречена мокса/ облекчават главоболието и превръжат болките в стомаха в лош спомен. С демонстрация на тези методи от хилядолетната традиционна монголска медицина вчера бе обявено сътрудничеството между Русенския университет, Университета по традиционна монголска медицина „Оточ Манрамба“ в Улан Батор и лечебни заведения „Медика“, което вече е в ход.
Доц.Сайнбуян Нацагдорж и д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен ще преминат двумесечно обучение във факултет „Обществено здраве“ на РУ по електротерапията и балнеологията, като успоредно с това ще предават опита си на български колеги и ще помагат на пациенти на „Медика“.
Ние използваме холистичния метод - лекуваме едновременно и тялото, и ума, обясни доц.Нацагдорж. 
Иглотерапията и билковата терапия се прилагат и комбинират по над 40 начина, използва се и методът на кръвопускането от 77 точки в човешкото тяло. Това се прави за раздвижване на кръвта, тъй като се смята, че застоят на енергията чрез кръвта е една от причините за здравните проблеми. Основните заболявания в Монголия са сърдечно-съдовите, чернодробните и стомашните и те се лекуват успешно с тази медицина. Лекуват се още неврологични, кожни и детски болести, както и онкологични заболявания.
Вече има успешно излекуван от монголските специалисти пациент чрез иглотерапия в УМБАЛ „Медика Русе“. Това е мъж, засегнат от фациалис /неврит на лицев нерв/.
Целта на тристранния договор, подписан от РУ, „Оточ Манрамба“ и „Медика“ е да се постигне подобряване на качеството на здравеопазването и образованието в България и Монголия, посочи ректорът на университета чл.кор.проф.Христо Белоев.
Източната медицина не е непозната в България, но за съжаление досега е преразказвана. Сега вече имаме възможност да се докоснем до оригиналната монголска медицина, която е на 3000 години преди новата ера, тоест на 5000 години. Методите им на лечение са традиционни за тях и нетрадиционни за нас, но чрез обмяна на специалисти ще можем да получим нови идеи, които да прокараме в нашето здравеопазване, каза собственикът на „Медика“ доц.Кирил Панайотов.
Идеята за този своеобразен трансконтинентален мост е на почетния консул на Монголия у нас - д-р Камен Милков от Русе, като целта е да се направи един устойчив проект за обучение по източна медицина в Русе.