Две кремъчни ядра от периода на Късния халколит (4500-4200 г. пр. Хр.), един меден слитък във формата на разпъната кожа, използван като домонетна форма през късната бронзова епоха (1600-1200 г. пр. Хр.) и Боровското съкровище от IV в пр. Хр. са експонатите, с които Регионалният исторически музей участва в международната изложба „Първите владетели на Европа“ в музея „Фийлд“ в Чикаго. На откриването на експозицията вчера, която представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави, присъства и директорът на музея проф. Николай Ненов.
Изложбата разказва за появата на йерархии между древните хора в Южна Европа. Тя показва не само съкровища, злато и сребро, но и разнообразни предмети, които свидетелстват за обмен на материали, за търговия и пътувания между отделните области на древния свят.
„Наистина българското културно наследство заслужава да бъде видяно в световен мащаб, тъй като то представлява съществена част от многообразието на културни изяви, които представят развитието на човешката цивилизация“, коментира проф. Николай Ненов.