Д-р Красимир Гайтанджиев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1985 година. Пет години след това работи като лекар в Бърза помощ към тогавашната Окръжна болница-Русе, като едновременно с това придобива специалност „Вътрешни болести“. През 1990 година започва работа в Трето вътрешно отделение. Две години по-късно взема специалност „Гастроентерология и диететика“, а през 1996 година става зам.-началник на отделението. След защитен конкурс пред хабилитирани специалисти от Медицинския университет в София през 1998 година оглавява отделението и остава на този пост 17 години. От 2015 година има кабинет по гастроентерология в УМБАЛ „Медика Русе“, като едновременно с това е и диетолог в болницата, като изработва диети за болничното хранене на пациентите в зависимост от заболяванията им. Д-р Гайтанджиев е и преподавател във факултет „Здравни грижи“ към Русенския университет от 10 години насам.

- Д-р Гайтанджиев, за приблизително две седмици преминахме през едни дълги празници, отрупани с богати трапези. Какво трябва да предприемат хората за възстановяване от натрупаните излишъци организъм?
- Наистина за десетина дни преминахме през едни дълги и изморителни за организма празници и сега трябва да започнем да се освобождаваме от натрупаните мазнини и токсини. Тези, които не са постили преди Великден, са натрупали излишни хранителни вещества и калории. В диетологията обаче е доказано, че 
според пола, възрастта и професионалните ангажименти всеки човек трябва да приема определено количество калории
които да го задоволяват в ежедневието. Всяка калория, която е над определената норма за денонощието, се трупа като излишно тегло. И винаги след тези празници, които са продължителни, хранителни, питейни и натоварващи и отделно се набляга на месо, което има екстрактни вещества в него, като агнешкото, се стига до натрупване на излишни килограми. Оттук пък се обострят язви на стомаха, на дванадесетопръстника, появява се и жлъчно-каменната болест. 
За съжаление при доста от тези пациенти се откриват за първи път хронични заболявания, които се появяват от претоварване на конкретния орган.
Затова е необходимо нашите съграждани да си дадат почивка от обилно хранене и консумация на алкохол, за да може организмите им да се възстановят и така да се избегнат различни болести на стомаха.
- След празничните дни има ли увеличение на пациентите с неразположения на стомашно-чревния тракт във вашия кабинет?
- Пациентите, които посетиха кабинета ми в ДКЦ 2, бяха с изострени хронични заболявания на стомаха, но голяма част от тях бяха получили определени заболявания за първи път. В тези случаи става въпрос за диарии, жлъчно-каменна болест със съответните болки, чернодробни заболявания от консумация на големи количества алкохол. 
Агнешкото месо е допълнителен акцент, защото съдържа по-голямо количество екстрактно вещество
То е наситено с мастни киселини, а те са трудно смилаеми и се обработват в стомаха за 3-4 часа. В комбинация с концентрат и вино пък, се стига до раздразнения на панкреаса и сравнително млади хора стигат до хирургични отделения или най-малко в отделението по гастроентерология с остри панкреатити.
Тук е мястото да уточня, че острият панкреатит е заболяване, което има изразена смъртност и понякога и операцията не помага, защото води до срив на жизнено важни функции в организма на човека. Въпреки че в един момент тази седмица отделенията по гастроентерология и обща хирургия в УМБАЛ „Медика Русе“ бяха доста претрупани от пациенти с цирози, остри гастрити, язви и проблеми с жлъчката, до фатален изход не се стигна.
Постите преди Великден и Коледа са религиозна практика, но имат и голямо физиологично значение. Те помагат за пречистването на организма от излишни килограми и токсини, което всъщност е детоксикация на организма. Тя е много полезна, защото през зимата двигателната активност спада, консумира се меню с преобладаващи мазнини, пие се повечко алкохол. Затова е добре 
да се мине през детоксикация, за да се осигури по-спокойно лято
Това, което ви говоря, е доказано от старите хора, които казват „Постихме не заради религията, а заради себе си“. И доста от тях живеят по над 80-90 години.
- На колко години беше най-младият ви пациент и респективно най-възрастният след Великденските и Гергьовските празници тази година?
- Интересен въпрос. За мое учудване най-младият пациент тази година при мен беше на 15 години. Това момче беше изяло десетина яйца за кратко време, тъй като се борило с тях с близките си и решило, че трябва да изяде всички счупени яйца. Малко след това получило разстройство и повръщане, което не беше хранително отравяне, а чисто преяждане. Наложи се да взема спешни мерки, за да не се стигне до обезводняване на организма му.
Най-възрастният пациент в кабинета ми беше на 85 години. Той решил да навакса с агнешко месо за цяла година и като влязъл в комбинацията с бяло вино, получил интоксикация, която го доведе при мен. След положените незабавни усилия дядото вече е добре.
- Кой алкохол е по-натоварващ през такива празници-концентратът, виното или бирата?
- Бирата просто отводнява организма и не е толкова натоварваща
когато се пие самостоятелно. Тя обаче често върви след твърд алкохол от порядъка на минимум 100-200 грама и тогава вече води до алкохолни интоксикации. Същото се отнася и до виното, което се пие след консумирана ракия или водка.
- Освен обострянето на хронични заболявания какви други здравословни проблеми могат да се очакват след празниците?
- Проблемът е, че боядисаните по Великден яйца се изядоха около Гергьовден заради малкото дни между двата празника. Когато обаче те не са съхранени по подходящия начин, се развалят и консумацията им води до остри инфекциозни заболявани на храносмилателната система. Такива пациенти се приемат в инфекциозни отледения, защото болестта вече е много сериозна заради салмонелата, която е проникнала в организмите им. И за съжаление ако не се вземат навреме мерки, може да се стигне до летален изход.
Не трябва да се забравя и фактът, че 
козунаците също съдържат яйца или яйчен прах
Така че и прекалената им консумация също може да доведе до стомашен поблем.
- За да не се стига до тези състояния, какво препоръчвате на хората след отминалите празници?
- Моят съвет е в дните занапред русенци да се обърнат повече към постни храни и плодове, но не и да гладуват. Отминалите празници бяха такова изкушение, на което никой не може да устои. След такива натоварвания обаче трябва малко да се пости, а после да бъдем по-умерени на трапезите, като в менюто се включат пилешко месо и риба, но не пържена, а печена. Твърдо не препоръчвам да се дояждат останалите порции агнешко и ярешко, което дори да е добре съхранявано в хладилник, е станало още по-богато на трудно смилаемите мастни киселини.
- Не нарисувахме ли много мрачна картина след отминалите светли празници?
- Далеч не това е целта, разбира се, става дума за възможните рискове и за начините за тяхното избягване. Естествено, това са само съвети и всеки сам може да избере дали да ги спазва.
Наясно съм, например, че още от сега мнозина ще започнат различни диети за сваляне на натрупаните през зимата излишни килограми. Една препоръка и към тях - припомням на всички, които искат да изглеждат по-добре в летните дрехи, да не се притесняват на плажа, че лятото е сезон, през който без употреба на много калории храната наистина може да бъде олекотена. Достатъчно е в менюто да преобладават плодовете и зеленчуците, които съдържат достатъчно витамини, микроелементи и растителните белтъчини.