Делегация, включваща представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката, ще замине на 7 май за Вашингтон за преговори по проекта за нов изтребител.

Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след днешната видеоконферентна връзка с българските военни контингенти, участващи в операции и мисии зад граница, предава БТА.

Дадените им указания са много ясни, заяви Каракачанов, като посочи, че трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена, без това да намалява способностите на самолетите. По думите му изключително важен е и въпросът за бюджетните възможности и начина на плащане. Една или няколко равни вноски, поставили сме принцип подобен на този в Словакия - там е на пет-шест равни вноски, т.е. на няколко равни вноски искаме да се направи, за да може да не ни затрудни изведнъж, независимо, че парите са предвидени, обясни Красимир Каракачанов.

Дадени са ясни указания и по темите за индустриалното сътрудничество, 10 процента от стойността, на която ще бъде сключен договорът, трябва да бъдат реализирани под формата на индустриално сътрудничество, посочи Каракачанов. Ще предложим изграждане на център за обучение на пилоти в Долна Митрополия, във връзка и с възстановяването на Военновъздушното училище.

Министърът се надява делегацията да се върне с добри резултати - ако не, по думите му, продължаваме. Водим преговори и ако условията срещу нас не са изгодни, ние ще го кажем на обществото, посочи министърът. Взехме стратегическо решение, стратегически избор, но той трябва да отговаря на нашите финансови възможности като държава и на изискванията ни - като ВВС.

По проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски войски Каракачанов коментира, че не смее да дава срокове и има много тънкости, свързани с индустриалното сътрудничество и участие на български фирми в проекта. Нещата се забавиха с около 5 месеца, каза министърът, но все пак той очаква развитие.

Офертите по проекта за придобиване на нови патрулни кораби са подадени, но Каракачанов не ги коментира с аргумента, че по тях работи комисия и засега нещата са конфиденциални.

Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че е доволен частично от направеното за армията, като напомни, че за две години заплатите на военнослужещите са били повишени два пъти, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, както и проекти за ремонти на съществуващата техника. Доволен съм частично, защото не сме свършили всичко, поясни министърът и добави, че ако имат възможност да продължат с екипа, ще направят и още, сключвайки договори за трите проекта, както и да повишат идната година отново заплатите на военните.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заедно с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, участва днес в традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница.

Това се прави в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия. Във видеовръзката се включиха националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Министърът и генералът поздравиха по повод на предстоящия празник българските военнослужещи, които изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и ЕС, като им пожелаха да се върнат живи и здрави в България.

Обстановката в Афганистан се запазва сложна, а напрежението остава високо в цялата страна, има атаки. Обстановката на летище Кандахар остава напрегната, както и в Кабул, докладва националният командир на контингента ни полковник Митко Димитров. Министър Каракачанов благодари от името на политическото ръководство на МО за добре изпълнената мисия на контингента, която приключва и той скоро ще бъде сменен. Ген. Андрей Боцев също поздрави личния състав на 37-ия български контингент в Афганистан.

Обстановката в зоната на операцията остава относително спокойна и стабилна, докладва командирът на контингента ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа" полк. Милен Христов.

Националният командир в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово подполковник Тодор Колев съобщи, че обстановката по сигурността в Косово е относително спокойна, с тенденция за периодично ескалиране, а министър Каракачанов посочи, че мисията ни там се оценява високо и попита дали случващото се в Албания в момента влияе по някакъв начин на сигурността и ситуцаията в Косово.

Командирът на контингента ни в мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали лейтенант Адриана Камбурова посочи, че обстановката в северната и централната част на района на мисията е по-нестабилна, а за района на столицата Бамако степента на заплаха за момента е средна.

Националният командир в небойната мисия на НАТО в Ирак /NMI/ подполковник Йонко Сидеров докладва, че обстановката там остава напрегната. Към момента в района на базата и около нея няма данни за повишено напрежение.

От началото на годината започна българското участие в мисията с двама военнослужещи, които изпълняват задачи по обучение и съветване в колежа по отбрана и обобщаване на поуките от практиката.

Министър Каракачанов посочи, че мисията е най-малката като личен състав, но за сметка на това в може би най-сложния регион.