Двама дълголетници на достолепна възраст превърнаха Деня на труда в обикновен работен ден. На 1 май, вместо да се отдадат на почивка, 89-годишният Денчо Денев и 90-годишният бай Иван бяха на работните си места - единият да настройва и поправя касови апарати, а другият да продава обувки на Кооперативния пазар.
Оказа се, че Денчо е извикан от бай Иван да оправи апарата му заради новите изисквания на финансовото министерство. Майсторът споделя, че за него няма почивен ден. „Преди, докато бях в обществения сектор, там си имаше събота и неделя, не бяха работни дни. Сега, където и когато ме повикат, съм длъжен просто да отида да помогна на хората, както е в случая“, казва възрастният мъж.
Денчо е потомствен техник - започва от 18-годишен в работилницата на баща си за шевни машини. По-късно се специализира в ремонт на канцеларски машини и изчислителна техника, а след редица курсове стига и до модерните касови апарати. Въпреки възрастта си, не мисли да си взема почивка, защото се чувства здрав, обича занаята си и му се работи.
„В началото започнах като самоук - оставах до късно вечер след работа, за да мога да разглобя или, когато имам възможност, разглобявам малко повече касата от необходимото за ремонта, който е бил, с цел да мога да я проуча, да разбера начина на работа, за да мога да обслужвам клиентите си“, споделя Денчо.
90-годишният Иван пък, по думите на колегите му от съседните магазини, не се спира нито в тежка зима, нито в летните жеги. Рине сняг заедно с останалите мъже, изнася картонени кутии, за да помогне на продавачките наоколо, обича да е в движение и да е сред хора. Затова и на 1 май отново е на работа. 
И двамата дълголетници са категорични, че най-важното е да правиш всичко с желание. „Човек трябва да обича професията си, да има дух, да има желание за работа, независимо какво работи. В края на краищата, щом има желание за работа, каквото и да работи, ще бъде спорно, ще бъде полезен за себе си и за хората около него“, обобщава Денчо Денчев.