Близо половината граждани на ЕС вярват необоснованото твърдение, че ваксините често предизвикват тежки нежелани странични ефекти. Това показва проучване на Евробарометър, цитирано то Политико.

Според изследването 88% от европейците са съгласни с твърдението, че ваксините са важни за защитата на тяхното здраве и на това на околните. Почти половината обаче казват, че ваксините са свързани със сериозни нежелани странични ефекти – твърдение, което е опровергано от науката.

Общо 48% от анкетираните са се съгласили с необоснованото твърдение, докато 41% са го отхвърлили. В 16 страни от ЕС идеята, че ваксините често причиняват тежки нежелани странични ефекти намира подкрепа сред най-малко 50% от респондентите. В това твърдение вярват най-много гражданите на Кипър, Хърватия, Малта, Франция и Словения където този процент е съответно 65%, 64%, 62%, 60% и 60%. В България твърдението намира подкрепа от 41% от анкетираните, докато 25% казват, че то е погрешно. Страната ни е с най-големият процент отворили „не знам“ – цели 34%. За сравнение, втора в тази категория е Литвия, където 17% от респондентите са отговорили на въпроса с „не знам“.

Над една трета от анкетираните 27 524 души са казали, че ваксините могат да причинят заболяването, срещу което се използват, твърдение, което няма научно обоснование(някои ваксини за грип причиняват леки симптоми, които наподобяват тези на инфекциозния вирус).

„Ваксинационното покритие намалява, докато броят на заболелите расте. Това представлява риск за общественото здраве и безпасност“, казва зам-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. ЕК предупреди през октомври, че Европа е регионът с най-ниско доверие към ваксините в света.

През 2018 г. са били регистрирани повече от 12 хил. случая на морбили в Европейската икономическа зона, като от заболяването са загинали 35 души, казва Катайнен, като добавя, че въпреки това по-малко от 40% от анкетираните от Евробаромерът са били наясно с факта, че морбили са причина за смъртност в ЕС.

Докато повечето европейци се консултират с личните си лекари за ваксините, цели 20% от анкетираните в проучването са заявили, че търсят информация в интернет и социалните мрежи, което според здравните експерти допринася за растящите нива на недоверие към ваксините.

През последните години държави като Италия и Франция увеличиха броя на задължи ваксини, докато в момента в Германия тече дебат дали ваксините срещу морбили да станат задължителни.