Русенският кабелен оператор "Дeлта" е сред учредителите на новата Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО). Новото сдружение с нестопанска цел включва "Нет 1" ЕООД, "СКАТ ТВ" ООД, "Нетера"; ЕООД, "Видеосат 21 век" ООД, "Норт вест юнион" ООД, "Киви-ТВ" ООД, "Делта 95" ООД и "Телекабел" АД. За председател на БАБТО е избран изпълнителният директор на "Нет 1" Петър Ризов, а съуправителят на "Делта" Юлиян Йорданов е член на Управителния съвет. 
Малкият и средният бизнес в телекомуникациите у нас сформира своя асоциация, за да се обедини в битката, която се налага да води на два фронта - от една страна срещу монопола на големите телекоми, а от друга - срещу пиратството. 
Никой не обръща внимание на предлагането на телевизионно и музикално съдържание от нерегистрирани оператори, които открито се рекламират като предлагащи "безплатна телевизия", чрез IPTV боксове. Това са оператори, които не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки. А големите телекоми чрез лобитата си в парламента подготвят законодателни промени, които уж са насочени срещу тях, но ще ударят точно легалния дребен бизнес, обясни Юлиян Йорданов. 
БАБТО виждат сериозна опасност в промените на първо четене Закон за авторското право и сродните му права. Новите текстове предвиждат дистанционен мониторинг върху разпространителите на телевизионни програми, включително по метода "таен клиент". Законопроектът обаче не дава яснота кой и как ще извършва този мониторинг и дали той няма да се прилага избирателно срещу конкурентите на големите телекоми. Асоциацията подкрепя принципно идеята, но настоява проверките да включват всички технологични платформи (кабелни, сателитни, IPTV) и да се извършват чрез устройства, сертифицирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Осемте фирми в асоциацията предоставят интернет и кабелна телевизия в 350 населени места, а в тях работят 1500 души. Повечето от тях са на пазара от над 25 години и именно те имат най-сериозен принос българите да се радват на услуга, която е същевременно сред най-добрите и най-евтините в Европа. Няколкостотин фирми у нас се конкурират за клиентите, затова цените са ниски. В Германия открай време са само три телекома, затова чак сега минават на 50-битов интернет, нещо, което ние направихме преди десет години. В Испания пак са само три, при това използват само една мрежа. И като спре интернетът, спира при всичките. И няма къде другаде да идеш. Това искат и големите телекоми - да останат само те на пазара и тогава българите ще плащат не 20 лева на месец, а 200, а услугата ще бъде калпава, защото няма да има избор, обясни Йорданов.